τρακτερ

Λύσεις για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικά χέρια που έχει αυτό τον καιρό ο αγροτικός τομέας και που τους επόμενους μήνες θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο,

επεξεργάζεται η κυβέρνηση, διερευνώντας αντίστοιχα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να προκρίνεται η ιδέα που θέλει τα «εργόσημα» στο χωράφι και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αφενός να πριμοδοτούνται σε κάποιο ποσοστό από τον ΟΑΕΔ (Προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου) αφετέρου να αποτελούν προϋπόθεση για να καταβάλλονται τα γνωστά και τρέχοντα επιδόματα σε ανέργους.

Σύμφωνα με τις σκέψεις η οποίες γίνονται και αναμένεται να νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα, η επιδότηση στο «εργόσημο» για μεροκάματα σε αγροτικές εργασίες μπορεί να είναι για παράδειγμα 10 ευρώ, όταν η μέση αμοιβή για 8ωρη εργασία υπολογίζεται στα 30 ευρώ τη μέρα.

Πέραν όμως της επιδότησης που θα έχουν οι μέρες απασχόλησης στα αγροκτήματα, θα αποτελούν, τουλάχιστον σε έναν μίνιμουμ αριθμό (π.χ. 10 μεροκάματα) και προϋπόθεση για να καταβάλλονται τα ισχύοντα μέχρι σήμερα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Δεν πρόκειται για ελληνικής εφευρετικότητας συστήματα αλλά για μέτρα που εφαρμόζονται ήδη αυτό τον καιρό σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία και τα οποία δείχνουν να έχουν σημαντική απήχηση.

Στη Γαλλία μάλιστα οι σχετικές ρυθμίσεις συνοδεύονται από τηλεοπτικά spots και διαδικτυακά μηνύματα που τονίζουν την ανάγκη να συμβάλουν όλοι, αυτές τις δύσκολες ώρες, στην ομαλή συνέχεια της αγροτικής παραγωγής, στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην επίτευξη της απαραίτητης κοινωνικής συνοχής.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts