harbour-limani

Αποδέκτης πολλών αιτημάτων στήριξης έχει γίνει, ειδικά τις ημέρες πριν τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας,

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη μορφή επιστολών από πολλούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα και πολλές χώρες.

Κι αν δεν ελήφθη κάποια απόφαση, ούτε υπήρξε κάποια εισήγηση από την πλευρά της Κομισιόν, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε, για παράδειγμα, την επιστολή της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος που εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας στις 24 Μαρτίου και την οποία γνωστοποιεί στα ελληνικά ΜΜΕ σήμερα η ΕΠΠΑΕ:

Θέμα: “Οι επιπτώσεις στην παράκτια αλιεία από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα”

Η Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος είναι ένα θεσμικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί τον κλάδο της παράκτιας αλιείας και ως κύριο σκοπό έχει την προάσπιση των συμφερόντων των παράκτιων αλιέων και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο της παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα.

Καθώς η πανδημία του Coronavirus απειλεί την υγεία όλων μας, πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι της χώρας μας πλήττονται οικονομικά. Η παράκτια αλιεία συγκαταλέγεται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο.

Πληροφορηθήκαμε με ανακούφιση μέσω ανακοινώσεων στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ για τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της ΕΕ και το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων το οποίο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να παρέχουν αρωγή, με την μορφή ενισχύσεων, σε αλιείς που επλήγησαν από την κρίση μέχρι ύψους 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Κατόπιν λοιπόν και της εξαγγελίας της ΕΕ περί στενής επαφής με οργανώσεις αλιέων στην Ευρώπη, με την παρούσα επιστολή δηλώνουμε την οντότητα των παράκτιων αλιέων στην Ελλάδα και προσβλέπουμε στην από κοινού διερεύνηση και άλλων επιλογών υποστήριξης της παράκτιας αλιείας στην Ελλάδα.

Επιπλέον θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα επιπτώσεις στην παράκτια αλιεία από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Οι παράκτιοι αλιείς στην Ελλάδα είναι πάνω από 10.000 οικογένειες, πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις που στην πλειονότητα τους έχουν μικρά σκάφη έως 8-10 μέτρα, είναι άνθρωποι του μόχθου και βγάζουν τα προς το ζην μέρα με την μέρα.

Μπορεί οι κεντρικές αγορές ιχθύων στην Ελλάδα να παραμένουν, προς το παρωόν, ανοιχτές ώστε να υπάρχει ομαλότητα στην αγορά (οι οποίες βεβαίως απευθύνονται κυρίως σε αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας), όμως το κλείσιμο των χώρων εστίασης, ο αποκλεισμός των αγορών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κίνας (οι οποίες αποτελούν βασικό προορισμό συγκεκριμένων αλιευμάτων όπως οστράκων, ολοθούριων, ξιφία, τούνας κ.α), η μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης και η κατακόρυφη μείωση της λιανικής αγοραστικής ζήτησης λόγο του περιορισμού των μετακινήσεων έχουν ήδη αποτυπωθεί στα εισοδήματα των αλιέων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agro24.gr

Recommended Posts