πρόβατα

Η ιδιαιτερότητα της μονάδας είναι ότι αποτελείται από Γερμανικά πρόβατα και γαλλικά τώρα τελευταία. Ο κ. Γιώργος Λυσίτσας, έμεινε πολύ ευχαριστημένος από την γερμανική φυλή όμως στην πορεία θέλησε να πειραματιστεί και με τα γαλλικά Lacaune, Λακόν. Το πείραμα δεν τον ικανοποίησε ιδιαίτερα και τώρα αποφάσισε με την αναπαραγωγή να επαναφέρει την μονάδα στα αμιγώς γερμανικά πρόβατα.

Μας γνώρισε τα  Πρόβατα Friesian, της Φρισλανδικής φυλής ή απλά γερμανικά.

Είναι η κυρίως γαλακτοπαραγωγική φυλή προβάτων. Τα πρόβατα κατάγονται από την East Friesian, ανατολική Φρισλανδία της Γερμανίας και εκεί εκτρέφονται σαν οικόσιτα. Είναι ζώα μεγαλόσωμα αφού το ύψος τους είναι 75-80 εκ. και το βάρος 80-90 κιλά. Είναι εντελώς  λευκά, με πυκνό μαλλί και χαρακτηριστική γυμνή ουρά .

Τα Γερμανικά πρόβατα εμφανίζουν τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα σε σύγκριση με όλες τις γαλακτοπαραγωγικές φυλές προβάτων. Η μέση απόδοση ανά γαλακτική περίοδο κυμαίνεται από 450- 550 κιλά γάλα,  ενώ υπάρχουν άτομα που παράγουν μέχρι 850 κιλά.

Το παραγόμενο όμως γάλα είναι το πλέον άπαχο γάλα προβάτου, με μέση λιποπεριεκτικότητα  6-6,5% σε αντίθεση με το γάλα άλλων φυλών που παρουσιάζει λιποπεριεκτικότητα κατά μέσο όρο μεγαλύτερη του 7%. Η πολυδυμία είναι επίσης υψηλή, γεννούν δίδυμα, τρίδυμα και 4% τετράδυμα. Το κρέας τους δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του καταναλωτή γιατί έχει πολύ λίπος και αυτό αποτελεί μειονέκτημα. Τα πρόβατα που προκύπτουν από τη διασταύρωση των γερμανικών με τις ντόπιες φυλές ( F1 γενεά) παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή από τα καθαρόαιμα, ενώ παράλληλα έχουν υψηλότερες αποδόσεις (γαλακτοπαραγωγή, πολυδυμία) σε σύγκριση με τις εντόπιες φυλές. Η παραπέρα όμως διασταύρωση με τη Φρισλανδική φυλή (Friesian) μειώνει γενικά τις αποδόσεις.

Τα γαλλικά πρόβατα της φυλής Lacaune (Λακόν) είναι πολύ πιο ανθεκτικά, εγκλιματίζονται πιο εύκολα, το γάλα τους είναι σαφώς λιγότερο σε ποσότητα, όμως είναι πιο πλούσιο σε λιποπεριεκτικότητα και το κρέας τους πιο νόστιμο και με λιγότερο λίπος. Είναι βέβαια πιο νευρικά ζώα, ενώ τα γερμανικά είναι πιο πειθαρχημένα και έχουν καλύτερο μαστό, άρα πιο εύκολη αρμεγή.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα του Γιώργου είναι ότι αποφάσισε, να ασχοληθεί με τα ζώα σε ηλικία 35 ετών.

Στην αρχή τα πράγματα ήταν καλά αφού το γάλα μέχρι το 2015, οι γαλακτοβιομηχανίες το αγόραζαν 1,02ευρώ, τώρα όμως εδώ και 4 χρόνια έχει παθητικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά, με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος που «επιβλήθηκαν» από τις γαλακτοβιομηχανίες, μετά τις ελληνοποιήσεις κλπ.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο emvolos.gr

Recommended Posts