χρηματα - money

Επιδότηση στους σεισμοπαθείς κατοίκους της Θεσσαλίας αποφασίστηκε να χορηγηθεί μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 898 κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1.609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας. Στο χωριό Δαμάσι και το Μεσοχώρι, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα τουλάχιστον τα μισά σπίτια, δηλαδή περίπου τα 200 από τα 400 στο Δαμάσι και τα 100 από τα 200 στο Μεσοχώρι.

Παράλληλα, επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε το πρωί της Κυριακής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές του θεσσαλικού διαμερίσματος και κυρίως στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας. Ο Κώστας Αγοραστός ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς στους οικισμούς των τριών πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση ξεκινά από Δευτέρα την κατάθεση ποσού ύψους 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες.

Ζημιές όμως υπάρχουν και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «σε πρώτη φάση γίνονται έλεγχοι στα σπίτια. Σε δεύτερη φάση θα γίνουν έλεγχοι και στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης.

Πάντως είναι μια δύσκολη χρονιά για την κτηνοτροφία. Στην αρχή ήρθε η πανδημίας μετά τα προβλήματα του του καταρροϊκού πυρετού, ακολούθησε η αύξηση των ζωοτροφών και τώρα ήρθαν και οι σεισμοί.

Όπως μας ανέφεραν θα δοθεί ένα ποσό εφάπαξ 600 ευρώ για όσα ακίνητα κριθούν κατεδαφιστέα. Επίσης για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές θα δοθούν στους ιδιοκτήτες 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, με μέγιστο ποσό τα 150 χιλιάδες ευρώ. Για όσα ακίνητα χρειάζονται επισκευές δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι».

Στο μεταξύ στις πληγείσες περιοχές, από τις πρώτες ώρες του καταστροφικού σεισμού, βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο σήμερα ενισχύθηκε και αποτελείται από 114 μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αποτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας).

Συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα (08/03/2021) οι έλεγχοι σε σπίτια στη Λάρισα από 22 κλιμάκια μηχανικών Δήμου και ΤΕΕ. Με αποστολή sms τα ραντεβού με τους ιδιοκτήτες. Επίσης συνεχίζονται οι έλεγχοι κτιρίων στην πόλη της Λάρισας για ενδεχόμενες ζημιές από την σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts