Έτσι κερδίζονται οι αγώνες, με την οργάνωση που έχει το αγροτικό κίνημα, ενότητα και αποφασιστικότητα, με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

 

Χαιρετίζουμε αγωνιστικά τους συναδέλφους της Αγιάς που μετά από μεγάλους μαζικούς και μαχητικούς αγώνες, με ενότητα, και συντονισμό με συναδέλφους από όλη την Ελλάδα είδαν να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το αποτέλεσμα του 6μηνου αγώνα:  τα χρήματα που δικαιούνται και κέρδισαν με τις κινητοποιήσεις τους.

Αυτή η νίκη είναι των αγροτών της Αγιάς, των Αγροτικών Συλλόγων της ΕΟΑΣΝΛ, των Συνεταιρισμών της περιοχής, της ΠΕΜ που ένωσε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας σε συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις.

Στην Αγιά πραγματοποιήσαμε σε διάστημα των 6 τελευταίων μηνών, 5 μαζικότατα συλλαλητήρια, δεκάδες τρακτέρ και εκατοντάδες αγρότες πλημμύρισαν την πλατεία με την στήριξη όλων των φορέων του Δήμου Αγιάς.  Μαζική κάθοδος αγροτών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με λεωφορεία και μηλοπαραγωγούς από άλλες περιοχές της χώρας, 2 μηχανοκίνητες πορείες δεκάδων αυτοκινήτων και εκατοντάδων αγροτών στην Περιφέρεια και την Agrothessaly, κινητοποίηση καστανοπαραγωγών στον Κόμβο Γυρτώνης, 2 πανελλαδικές συσκέψεις, πολλές τοπικές συσκέψεις και επανειλημμένες συναντήσεις με τον Υπουργό και δυο φορές Κυβερνητικό κλιμάκιο.

Έτσι κερδίζονται οι αγώνες, με την οργάνωση που έχει το αγροτικό κίνημα,  ενότητα και αποφασιστικότητα, με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Έτσι πιέζεται αποτελεσματικά η Κυβέρνηση, ούτε με φωνές στα καφενεία, ούτε με πύρινα μηνύματα στο facebook.

Επειδή η νίκη έχει πολλούς «πατεράδες» που εμφανίζονται να δρέψουν τις δάφνες του αγώνα μας, λέμε στους αγρότες της Αγιάς και όλης της χώρας: μην επιτρέψετε σε κανέναν να καπηλευτεί τους αγώνες μας και τα αποτελέσματα τους.  Ειδικά όσους βουλευτές ή αυτοδιοικητικούς κάνουν δηλώσεις ότι «κατόπιν ενεργειών τους» δρομολογήθηκαν αυτές οι εξελίξεις επειδή με κάποιους «πρόθυμους» αγρότες πήγαν και συναντήθηκαν στα υπουργεία την περίοδο των κινητοποιήσεων μας.

Τα προβλήματα μας δεν τελείωσαν με ένα πετυχημένο αγώνα, απεναντίας οξύνονται αφού το κόστος παραμένει στα ύψη και μια σειρά από προϊόντα για τα οποία αποσπάσαμε δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση στις κινητοποιήσεις δεν έχουν ενισχυθεί με κάλυψη χαμένου εισοδήματος ή γίνονται εξόφθαλμες αδικίες στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και των ισορροπιών και παρεμβάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς καλούν τους αγρότες σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Απριλίου και ώρα 8μμ στο Κτήμα ΝΕΦΕΛΗ στην Αγιά. Να μην λείψει κανείς!

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να ενταχθούν  τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην Ε.Ε , δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού και υποσχέσεις βουλευτών της ΝΔ σε διάφορες περιοχές!
  • Να δοθούν άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα της Αγιάς τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης.
  • Να δοθεί σε όλες τις περιοχές που καλλιεργούν Αμύγδαλα, η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όπως δίκαια θα δοθεί μόνο σε 3 χωριά της Μαγνησίας. Έτσι πρέπει να δοθεί και στον Νομό Λάρισας και σε όλες τις περιοχές με Αμύγδαλα.
  • Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200€/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΑΓΙΑΣ

Recommended Posts