γαλοπούλας,

«Η ενεργειακή κρίση επέφερε δυσκολίες στην πρωτογενή παραγωγή που κανείς δεν υπολόγιζε. Δεδομένου ότι η προσπάθεια για την ανακούφιση των παραγωγών έχει πάρει σάρκα και οστά με διάφορα μέτρα, μεταξύ αυτών και της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών, επανέρχομαι, μετά και τη σχετική ερώτηση που έχω υποβάλει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στο αίτημα των παραγωγών γαλοπούλας να συμπεριληφθούν στην εν λόγω ενίσχυση. Πιστεύω ότι το αίτημά τους είναι εύλογο να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή».

 

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή, στην οποία συνηγορεί στο σχετικό αίτημα του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, επισυνάπτει επιστολή των παραγωγών γαλοπούλας με την οποία ζητούν να ενισχυθούν με το μέτρο 22 για τις ζωοτροφές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της παραγωγικής αυτής δραστηριότητας -απουσία επιδοτήσεων ή ενισχύσεων και περιορισμένο χρονικό διάστημα πώλησης των πτηνών. Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε ασκήσει σε πρώτο χρόνο κοινοβουλευτικό έλεγχο με την κατάθεση ερώτησης, που ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Υψηλό κόστος χαμηλή ζήτηση

Στην επιστολή τους οι παραγωγοί γαλοπούλας αναφέρουν ότι «δραστηριοποιούμαστε στην πτηνοτροφία και εκτρέφουμε γαλοπούλες για κατανάλωση. Ο κλάδος μας διαθέτει κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας διότι αιτιολογούν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές.

1. Το μεγαλύτερο μέρος της τροφής των πτηνών προέρχεται από ζωοτροφές τις οποίες αγοράζουμε, όπως και οι υπόλοιποι πτηνοτρόφοι και κτηνοτρόφοι. Συνεπώς οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους μας έχουν επηρεάσει και έχουν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

2. Την παραγωγή μας την πουλάμε μια φορά το χρόνο -πριν τα Χριστούγεννα- και γι’ αυτό αδυνατούμε να προσαρμοστούμε στις διακυμάνσεις της αγοράς άλλα και στην αύξηση των εξόδων που επιφέρουν κρίσεις όπως ο Covid και η ενεργειακή κρίση. Συνεπώς, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε αυξημένο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα χαμηλή ζήτηση για την παραγωγή μας.

3. Είμαστε ένας κλάδος που δεν λαμβάνουμε καμία ενίσχυση όπως άλλοι συνάδελφοί μας κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι. Δεν κατέχουμε δικαιώματα για ενιαία ενίσχυση, ούτε εξισωτική και συνεπώς αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε με μόνο έσοδο την αξία της παραγωγής μας.

Κατά την περίοδο των αιτήσεων για την ενίσχυση στις ζωοτροφές, οι αιτήσεις μας δεν γινόταν δεκτές λόγω του ότι δεν υπήρχε διασταύρωση με το σύστημα “Άρτεμις”.

Δεν γνωρίζαμε κάτι σχετικά με αυτό άλλα έχουμε ξεκινήσει επαφές με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να λύσουμε τα προβλήματά μας.

Επειδή τα προηγούμενα χρόνια επιβιώσαμε με δυσκολία από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και σήμερα πληττόμαστε επίσης σφόδρα από την ενεργειακή κρίση, ζητούμε να μεριμνήσετε, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητες που σας εκθέσαμε παραπάνω, ώστε να λάβουμε την ενίσχυση για τις ζωοτροφές».

Προέλευση άρθρου: https://www.agro24.gr

Recommended Posts