Δεδομένος μπορεί να θεωρείται πλέον ένας νέος κύκλος έκτακτων αγροτικών ενισχύσεων, αφού στις ζυμώσεις του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, η Κομισιόν επικύρωσε τη βούληση της για διευκόλυνση των κρατών μελών μέσω των κονδυλίων της ΚΑΠ, με τον Έλληνα υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, να προαναγγέλει επίσημα τη μεταφορά πόρων από το β’ πυλώνα για το σκοπό αυτό.

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την αξιοποίηση των πόρων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο της κτηνοτροφίας, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, μένει να γίνει ο σχεδιασμός του πλάνου ενίσχυσης, βάσει και των φίλτρων που έχει εισάγει η Κομισιόν, η οποία ζητά κάποιες εξασφαλίσεις φιλοπεριβαλλοντικού αποτυπώματος. Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά πόρων αφορά στο 5% των αδιάθετων κονδυλίων που προορίζονταν για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης της μεταβατικής περιόδου 2021-2023. Στο ποσό αυτό πάντως, έρχονται να προστεθούν και επιπλέον 26 εκατ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνδιαστικά τα ποσά αυτά, προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου αναφέρει:
Γεωργαντάς από Βρυξέλλες: Διασφαλίστηκε η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την ενεργειακή κρίση

Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από την ΚΑΠ για τη στήριξη αγροτών, ιδιαίτερα κτηνοτρόφων, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης διασφαλίσθηκε από την ΕΕ, ύστερα και από τις έντονες παρεμβάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

Recommended Posts