χωραφι

Ελλειμματικό σε τρία βασικά ιχνοστοιχεία, αυτά του ψευδάργυρου, του μαγγανίου και του βορίου είναι το 63% των ορυζώνων στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης,

που μελέτησαν σε σύνολο 500 αγροτεμαχίων, έκτασης 12.000 στρεμμάτων, οι ειδικοί της Οικοανάπτυξης ΑΕ, με τις επιμέρους μάλιστα ελλείψεις να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 80% των αγροτεμαχίων.

Με βάση μέρος από το σύνολο των αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από την πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή γεωργίας ακριβείας στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, πάνω απο το ένα τέταρτο των προαναφερόμενων αγροτεμαχίων παρουσιάζει τιμές οργανικής ουσίας εδάφους κάτω από το οριακό ποσοστό του 2%.

 Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλός της Οικοανάπτυξης ΑΕ, Δρ Γιώργος Ιατρού, το πρώτο εύρημα αποτελεί βασική ένδειξη εξάντλησης του εδάφους, η οποία όταν δεν εντοπίζεται για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, οδηγεί τους παραγωγούς στη σταδιακή αύξηση των αζωτοφωσφορικών λιπασμάτων, προκειμένου να διατηρηθούν οι αποδόσεις.

Η συγκεκριμένη πρακτική, μετά από ένα εύλογο διάστημα, οδηγεί στη σταδιακή μείωση των αποδόσεων, με ταυτόχρονη αύξηση των απωλειών αζώτου προς τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, προκαλώντας φαινόμενα ευτροφισμού.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο emvolos.gr

Recommended Posts