olive-oil-ελαιολαδο-ελιες

Στους μεγάλους τίτλους διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως είναι οι Financial Times ή το Bloomberg βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, με τις μέσες τιμές να σπάνε το φράγμα των 6 ευρώ το κιλό, μια προοπτική που ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο εξέταζε η Agrenda, όσο παράλληλα όλο και περισσότεροι αναλυτές συνηγορούν στο ενδεχόμενο η αγορά να διατηρηθεί σε αυτά επίπεδα και για την παραγωγή του 2023.

 

Σ’ αυτό το περιβάλλον, οι κορυφαίες τιμές διάθεσης στην ελληνική αγορά, βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στους μέσους όρους τιμών της Ιταλίας. Η τελευταία εντός συνόρων πράξη, ανέβασε στα 6,30 ευρώ το κιλό στη Λακωνία, μόλις 6 λεπτά από τους μέσους όρους της Ιταλίας και 30 λεπτά πίσω από το Μπάρι. H εθνική μέση τιμή στην Ιταλία βρίσκεται στα 6,36 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με την υπηρεσία ISMEA, ενώ οι τέσσερις γραμμές στο Μπάρι, κέρδισαν 25 λεπτά τις τελευταίες ημέρες και διαμορφώνονται πλέον στα 6,60 ευρώ. Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, η μέση τιμή βρίσκεται κοντά στα 5,99 με τα υψηλά στα 6,55 ευρώ το κιλό.

Οι συνθήκες παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία δημιουργούν πλέον σε όλους τους συντελεστές της αγοράς, αμφιβολίες για την ανάκαμψη της παραγωγής το 2023. Ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος της Ισπανίας αυτόν τον αιώνα και ο δεύτερος πιο ξηρός, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας. Στη συνέχεια ο αποδείχθηκε ο πιο ξηρός που έχει καταγραφεί. «Ούτε μια σταγόνα βροχής δεν έπεσε σε πάνω από τη μισή χώρα τις πρώτες 17 ημέρες του Απριλίου, με τις βροχοπτώσεις 23% κάτω από το κανονικό από την έναρξη του υδρολογικού έτους τον Οκτώβριο» μεταδίδουν οι Financial Times. Όπως εξηγούν στην Agrenda στελέχη της εγχώριας αγοράς, ήδη ο Απρίλιος καταδίκασε εν πολλοίς την ισπανική παραγωγή του 2023 στην περιοχή των 1 εκατ. τόνων. Αν δεν βρέξει ούτε αυτόν το μήνα, δεν αποκλείεται η χώρα να ζήσει μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με παραγωγή κάτω από 900.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι η σοδειά του 2022 των περίπου 700.000 τόνων, άφησε μισοάδειες τις δεξαμενές και οδεύει προς εξάντληση.

Με την υπόθεση της αγοράς ελαιολάδου να έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, θα περίμενε κανείς πως ενεργοποιούνται επιτέλους και κάποια αντανακλαστικά στην αγορά για πληρωμή των απαιτούμενων premiums στα πραγματικά ποιοτικά ελαιόλαδα. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση εκπροσώπου των Ισπανών Ελαιοπαραγωγών Ντάβιντ Γκρανιέρι στο δημοσίευμα των FT: «Η αύξηση των τιμών, ειδικά στην Ισπανία, είναι καλά νέα γιατί τελικά, ίσως, η κούρσα προς τον πάτο που έχει ζημιώσει όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς και έχει δεσμεύσει σε καταθλιπτικά χαμηλά ολόκληρη την αγορά έχει τελειώσει οριστικά. Σε αυτές τις συνθήκες, πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές τους για την προστασία της βιοποικιλότητας και την παραγωγή ελαιολάδων υψηλής ποιότητας, μπορούν επιτέλους να εκτιμηθούν όπως τους αξίζει».

Σημειώνεται πως μειωμένα 22% είναι τελικά και τα αποθέματα έξτρα παρθένων ελαιολάδων της Ιταλίας, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frantoio, της ένωσης ελαιοτριβέων της γειτονικής χώρας. Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου, οι ίδιες μηνιαίες εκθέσεις της ίδιας οργάνωσης, μιλούσαν για αυξημένα αποθέματα, κάτι που σημαίνει είτε ότι η κινητικότητα αυξήθηκε απότομα στην αγορά, είτε ότι τα δεδομένα αυτά δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στην πραγματικότητα, αλλά σε εμπορικά παιχνίδια που θέλει να αναπτύξει ο ιταλικός μεταποιητικός κλάδος στην αγορά ελαιοιλάδου.

Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr

Recommended Posts