Σημαντικά αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν φέτος οι παραγωγοί.

 

Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για τα βασικά είδη πιπεριάς, τα οποία μάλιστα είναι σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά κι ενώ οι εξαγωγές δεν έχουν σταματήσει.

Είδος υπό εξαφάνιση αυτή την περίοδο χαρακτηρίζει την πιπεριά ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή. Όπως μας εξηγεί η προσφορά ορισμένων ειδών πιπεριάς είναι σήμερα στο 1/3, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ σε μερικά είδη, απλά δεν… υπάρχει. Ο κ. Δουλούμης μας λέει πως η πιπεριά είναι πολύ ευαίσθητη στο κρύο και ιδιαίτερα τον παρατεταμένο χιονιά.

Όντας και ο ίδιος παραγωγός, σημειώνει χαρακτηριστικά πως άλλες χρονιές τέτοια εποχή έκοβε 2 τόνους πιπεριά την ημέρα, αλλά τώρα έχουν περάσει δυο εβδομάδες που δεν έχει μπει για να κόψει. Όπως μας εξηγεί, ο καιρός φέτος στην Ιεράπετρα ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 40 ετών, με αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα φυτά και να πάει πίσω χρονικά η παραγωγή. Όλη αυτή η κατάσταση έχει ανεβάσει τις τιμές της πιπεριάς, που στα δημοπρατήρια πιάνει τα 1,40 με 1,50 ευρώ (Φλωρίνης), ενώ η πιπεριά κέρατο που προορίζεται κυρίως για εξαγωγή πιάνει και τα 2,10 ευρώ το κιλό.

Δύσκολη είναι η κατάσταση σε σχέση με τις φλάσκες και την πιπεριά ντολμάς που χρησιμοποιείται στα γεμιστά από τον καταναλωτή. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου προϊον στην αγορά, συνεχίζει ο κ. Δουλούμης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες στα μάρκετ της Γερμανίας, οι τιμές της πιπεριάς έχουν ανέλθει στα επίπεδα των 6,95 με 7 ευρώ το κιλό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts