πετρέλαιο

Η ανώτατη τιμή θα επιβάλλεται με έναν μηχανισμό προσαρμογής, που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς

 

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν προσωρινά στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Η ανώτατη τιμή θα στηρίζεται σε έναν μηχανισμό προσαρμογής, που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε ένα διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Θυμίζουμε πως το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό αργό, με στόχο να περιοριστούν τα υπέρογκα έσοδα που διασφαλίζει το Κρεμλίνο, ήταν πρωτοβουλία του G7 με τους Αμερικανούς ωστόσο να αφήνουν στην Ευρώπη την απόφαση για το ύψος του κρίνοντας πως το όλο θέμα επηρεάζει κυρίως τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες.

Βάσει της συμφωνίας του G7, το πλαφόν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στα τεχνικά κλιμάκια συζητήθηκε και η πιθανότητα μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου χάριτος, αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts