Ειλικρινή και όχι προσχηματικό διάλογο για το κλείσιμο του ελλείμματος των 284 εκατ. ευρώ του ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ ζήτησαν οι δύο μεγαλύτεροι φορείς αλλά και οι πολυεθνικές του κλάδου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ΕΣΗΑΠΕ (ηλεκτροπαραγωγοί από ΑΠΕ) και ΕΛΕΤΑΕΝ (αιολικοί), αλλά και οι ξένες δυνάμεις Enel, Iberdrola και EDF ζήτησαν και είδαν χθες τον Κωστή Χατζηδάκη, μετά τον θόρυβο που έχουν προκαλέσει οι απανωτές δηλώσεις του τελευταίου περί «υπερκερδών των παραγωγών ΑΠΕ» και «ελλείμματος που προκάλεσε η πανδημία» αλλά και των έμμεσων αναφορών του για έκτακτα μέτρα σε βάρος φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές επιδίωξαν να σπάσει ο «πάγος», αλλά κυρίως να θέσουν τις βάσεις του διαλόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της «μαύρης» τρύπας.

Η αγορά των ΑΠΕ, όπως αναφέρουν πηγές, κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τα «χαρτιά» του για το θέμα του ελλείμματος, ενώ υπενθύμισαν τις δεσμεύσεις της πολιτείας το 2014 μετά το «κούρεμα» των τιμών αποζημίωσης των έργων τους πως τα μέτρα αυτά δεν θα επαναληφθούν. Περιέγραψαν ακόμη, λένε οι πληροφορίες, τα ζητήματα αξιοπιστίας που εγείρονται καθώς και της επενδυτικής ανασφάλειας. Προέτρεψαν επίσης τον κ. Χατζηδάκη να συζητήσουν το πρόβλημα ως προς τη βάση της πρόκλησης του.

Σύμφωνα με τους επενδυτές των ΑΠΕ πρόκειται για έναν συνδυασμό της απόφασης του υπουργού πέρυσι να μειώσει πέρυσι το ΕΤΜΕΑΡ σε αντιστάθμισμα των αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ και της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγές αναφέρουν, ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύτηκε πως δεν θα αιφνιδιάσει την αγορά, δεν έχει τα οικονομικά μεγέθη που αποτυπώνουν την κατάσταση στον ΕΛΑΠΕ, συμφώνησε ώστε οι φορείς των ΑΠΕ να έχουν πρόσβαση στις σχετικές μελέτες που κάνουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ κι επανέλαβε πως δεν θέλει να επιβαρυνθεί η ΔΕΗ και ούτε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts