Αγρότες, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κυβερνητικοί βουλευτές πιέζουν αυτές τις μέρες ώστε να βρεθεί ένας τρόπος διευθέτησης της διαφοράς που χωρίζει τους παραγωγούς με τη ΔΕΗ,

λόγω οφειλών από προηγούμενες περιόδους και να αποκατασταθεί η σύνδεση του ρεύματος με τα αντλιοστάσια από τα οποία γίνεται η άρδευση των καλλιεργειών.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα και ειδικά εν όψει έναρξης της νέας αρδευτικής περιόδου, τα προβλήματα έχουν ενταθεί, οι επισκέψεις των αγροτών στα γραφεία της ΔΕΗ είναι καθημερινές και οι λόγοι των τριβών και διαβουλεύσεων με την εταιρεία είναι πολλοί.

Ο πρώτος και βασικός βέβαια είναι η απλήρωτες οφειλές, για τις οποίες είτε έχει γίνει κάποια ρύθμιση και για κάποιο λόγο κάποια στιγμή δεν τηρήθηκε στο ακέραιο, είτε δεν έχει γίνει καμιά ρύθμιση.

Από εκεί και πέρα, προβλήματα υπάρχουν, τόσο με την αποκατάσταση των συνδέσεων εκεί όπου οι ζημιές είναι μικρές και έχουν να κάνουν με βλάβες σε μετασχηματιστές από καιρικά φαινόμενα και φυσικά αίτια, είτε με την δυνατότητα αξιοποίησης του φθηνότερου τιμολογίου για το αγροτικό ρεύμα, εκεί όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διατυπώσεις για την κατοχύρωση του όρου.

Η αλήθεια είναι ότι το 11500 της ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίνεται σχετικά γρήγορα στις κλήσεις των παραγωγών, αυτό που αργεί ωστόσο, η προσέλευση του τεχνικού συνεργείου για την αποκατάσταση σε τέτοιου είδους βλάβες του δικτύου από φυσικά αίτια. Αντίθετα, το αρμόδιο συνεργείο ανταποκρίνεται έγκαιρα όταν πρόκειται για εντολές -από την ίδια της εταιρεία- διακοπής ρεύματος  λόγω ανείσπρακτων οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι, πολύ περισσότεροι δε οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζουν ότι τα «σύννεφα» που έχουν μαζευτεί στη συνεργασία των αγροτών με τον κρατικό φορέα ηλεκτροδότησης είναι πολλά και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τύχουν ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.

Η ΔΕΗ έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για τους ανείσπρακτους λογαριασμούς, όμως και οι περισσότεροι αγρότες έχουν δίκιο να αιτούνται μιας κάποιας κατανόησης, καθώς οι οικονομική τους θέση δυσκολεύει συνεχώς, ενώ και η ταμειακή τους δυνατότητα επηρεάζεται κάποιες φορές από την ανακολουθία του ίδιου του Δημοσίου και ημικρατικών φορέων, όπως ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α. να ανταποκριθούν με τη σειρά τους στις υποχρεώσεις τους έναντι των αγροτών.

Ειδικά οι μεγάλες καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ να πληρώσει τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς, έχει ρίξει πολλές φορές έξω των προγραμματισμό των αγροτικών μονάδων και έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους δραστηριοποιούμενους στον αγροτικό χώρο.

Το όλο θέμα έχει «σηκώσει» τις τελευταίες ημέρες και ο βουλευτής Λάρισας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ανακοίνωσή του την οποία έχει ήδη φιλοξενήσει το Agronews και στην οποία αναφέρεται:

«Να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των αγροτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεών τους, προκειμένου να μπορούν να ρυθμίζουν λογικά και ανάλογα με την εποχικότητα των εσόδων τους τις υποχρεώσεις τους» ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο κυβερνητικός βουλευτής επισημαίνει ότι «στον θεσσαλικό κάμπο, καρδιά της αγροτικής παραγωγής, όσο δεν προκρίνονται λύσεις για τα προβλήματα της διαθεσιμότητας του αρδευτικού νερού, όπως η μερική εκτροπή του Αχελώου, η άντληση θα παραμένει ο κατεξοχήν τρόπος πρόσβασης σε αυτό. Κατά συνέπεια, η απρόσκοπτη παροχή σε ρεύμα αποτελεί προτεραιότητα για τους αγρότες από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, ειδικά σε χρονιές, όπως η φετινή, με ιδιαίτερα αισθητή την απουσία βροχοπτώσεων.

Ωστόσο, στον αγροτικό κόσμο υπάρχει ιδιαίτερη αναστάτωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε ότι αφορά το ρεύμα που χρειάζονται για να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους κατά τις εαρινές σπορές. Οι κυριότερες αντιδράσεις αφορούν στην δυσκολία επικοινωνίας και την καθυστερημένη αποκατάσταση των βλαβών για τις οποίες οι ίδιοι δεν ευθύνονται (π.χ. κλοπές και ζημιές του δικτύου), την αδυναμία  εξεύρεσης λύσεων για διακανονισμό των οφειλών σε κρίσιμα στάδια των καλλιεργειών τους, καθώς και για φαινόμενα διακοπής των ηλεκτροδοτήσεων σε περιόδους όπου η ρευστότητα λόγω καλλιεργητικών εξόδων είναι στο ναδίρ και χρήματα από την παραγωγική δραστηριότητα δεν έχουν εισπραχθεί.

Για τους αγρότες του κάμπου, η περίοδος από τις αρχές της Άνοιξης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είναι περίοδος εξόδων για την ανάπτυξη, τη φροντίδα και τη συλλογή της παραγωγής τους. Αντίστοιχα, η περίοδος που εισπράττουν το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων τους από πώληση των προϊόντων, από επιδοτήσεις, συνδεδεμένες ενισχύσεις και αποζημιώσεις φτάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε και μπορούν να ανταποκριθούν σε οικονομικές υποχρεώσεις».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

 

Recommended Posts