αποζημιώσεις, πληρωμή,υπολοίπου

Σε αύξηση των πόρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3, ο υπουργός ανέφερε πως «θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη», σημειώνοντας ότι είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «ενισχύουμε το οπλοστάσιο για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, εφέτος θα καλυφθεί μόνον ένα μέρος των απωλειών του 2020.

Το μηνιαίο κόστος του lockdown

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία της αγοράς, είπε ότι το κόστος στην οικονομία ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια € σε μηνιαία στοιχεία,  που προφανώς λαμβάνει υπόψη του το οικονομικό επιτελείο στον περαιτέρω σχεδιασμό.

Όσον αφορά τις πηγές χρηματοδότησης ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές αλλά και στην ανάγκη ισορροπημένης διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων. «Οι ανάγκες της οικονομίας είναι απεριόριστες αλλά οι πόροι είναι περιορισμένοι», τόνισε ο υπουργός οικονομικών επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η οικονομία θα συνεχίζει να στηρίζεται για όσο χρειαστεί με κατάλληλη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.

Οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις και το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αυξημένα περιθώρια ενισχύσεων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και επικεντρώθηκε στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών με την κρατική ενίσχυση να μπορεί να φτάσει μέχρι και το 90%. Για το θέμα αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts