τρακτερ

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών, δεν θα χρειαστεί να συνάψουν συμβάσεις με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν προκειμένου να πετύχουν την απαλλαγή τους από το φόρο εισοδήματος των κερδών από αγροτική δραστηριότητα, κατά 50% ή 30% κατά περίπτωση.

 

Τα παραπάνω συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια συνάντησης της ΚΕΟΣΟΕ με το νομικό τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ΥΑ 185340 ΕΞ 2022 (ΦΕΚ 6447Β/2022) που αφορά τον έλεγχο των προϋποθέσεων για την απαλλαγή των αγροτών από το φόρο εισοδήματος των κερδών από αγροτική δραστηριότητα κατά 50% ή 30% κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κεντρικής αμπελοοινικής οργάνωσης, το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την αναγκαιότητα έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου, για την ρητή απαλλαγή των αγροτών – μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών, από την υποχρέωση σύναψης συμβάσεων με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν, θέμα που θα ήταν άστοχο και παράνομο, δεδομένου ότι οι συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας, συνάπτονται από αγρότες με τρίτους και όχι με την επιχείρησή τους, που είναι ο συνεταιρισμός.

Το νομικό τμήμα του Υπουργείου παρείχε τις ακόλουθες διευκρινίσεις :

1. Σύμφωνα με το άρθρο 1 § 2α, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν θα συνάψουν συμβάσεις με τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν. Το Υπ. Α.Α.Τρ, σύντομα θα διαβιβάσει τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Μ.Α.Σ.), στην ΑΑΔΕ, η οποία θα τα ενσωματώσει στην εφαρμογή της, ώστε να γίνεται αυτόματος έλεγχος της ιδιότητας του μέλους του συνεταιρισμού και να μην απαιτείται ανάρτηση σύμβασης μεταξύ του μέλους και του συνεταιρισμού του.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts