Αυξημένες είναι οι ζημιές στην φυτική παραγωγή λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων, που είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα.

 

Αυξημένες είναι οι ζημιές στην φυτική παραγωγή λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και χαλαζοπτώσεων, που είχαμε σε πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί παραγωγοί έχουν ζημιές σε ποικιλίες που ήταν λίγο πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της συγκομιδής. Η εικόνα είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες και οι παραγωγοί βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Οι παραγωγοί αναμένουν προκαταβολές των αποζημιώσεων, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Όμως, όπως έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο, το «ταμείο είναι μείον» στον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση μέχρι στιγμής της διοίκησης του ασφαλιστικού Οργανισμού για χορήγηση κάποιου κονδυλίου από το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνουν οι πληρωμές προκαταβολών.

Τις καταστροφές πάντως τις έχει παραδεχτεί η διοίκηση του Οργανισμού. Για «τρομακτική» ζημιά είχε κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τότε είχε υποσχεθεί προκαταβολές αποζημιώσεων και διαβεβαίωνε ότι θα καλυφθούν όλες οι ζημιές, και αυτές εκτός κανονισμού, αλλά απαιτείται, όπως είπε, να βρεθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί. Αναφορικά με τον χρόνο εκτίμησης έκανε λόγο για συλλογικού χαρακτήρα εκτιμήσεις. Πάντως όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τζαμτζής, «θα υπάρξει συνάντηση, στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα, με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για το θέμα της πληρωμής προκαταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν ζημιά».

Στην άλλη συνάντηση που είχε ο κ. Λυκουρέντζος στην Τρίπολη, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, υπενθύμισε πως ο ΕΛΓΑ κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μετά από την γενναιόδωρη και νόμιμη συνδρομή του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης με 366 εκατ. ευρώ. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για την ενίσχυση των αγροτών από άλλα κεφάλαια των κρατικών ενισχύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ διατέθηκαν 50 εκατ. ευρώ για την προκαταβολή στις δενδροκαλλιέργειες που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2021-2022.

Στο μεταξύ σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Νάουσα, μας ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία από τον ΕΛΓΑ με στόχο την έρευνα για σύνταξη φακέλου με τα αίτια των ζημιών που στη συνέχεια θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, ώστε η χώρα μας να λάβει κάποιες κοινοτικές επιδοτήσεις για αποζημιώσεις των παραγωγών.

Προέλευση Άρθρου: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts