«Ραντεβού στα τυφλά» για χιλιάδες κτηνοτρόφους που μέχρι τα τέλη του έτους πρέπει να πληρώσουν, …αλλά κανείς δεν τους λέει που, πόσο και γιατί.
Σε έναν απροσπέλαστο λαβύρινθο έριξε το υπουργείο τους κτηνοτρόφους της χώρας, που καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα σπασμένα της λεγόμενης «τεχνικής λύσης» που οι χρυσοπληρωμένοι τεχνικοί σύμβουλοι του ΥπΑΑΤ είχαν με απίστευτη προχειρότητα επιβάλει, στέλνοντας, εικονικά βέβαια, κτηνοτρόφους απ’ την Αιτωλοακαρνανία στην Εύβοια και στον Έβρο και κτηνοτρόφους απ’ τα Ιόνια Νησιά στην Ανατολική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.
Με τη νέα κατανομή των βοσκοτόπων, που γίνεται για να αποκατασταθεί η κοινή λογική και να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα της «τεχνικής λύσης», της «συμφωνίας ανοχής ενός καθολικού ψεύδους», όπως έγκαιρα την είχε χαρακτηρίσει η Ένωση Αγρινίου προειδοποιώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί, αντί να επιλύει, οι κτηνοτρόφοι πρέπει τώρα να «ανακαλύψουν» σε ποια περιοχή της χώρας τους είχαν εντάξει και εκεί να απευθυνθούν προκειμένου να πληρώσουν το ανάλογο τέλος για τις βοσκήσιμες γαίες και να απομακρύνουν τον κίνδυνο μη εμφάνισής τους στα νέα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.
Αυτό, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα κτηνοτρόφου που πρέπει να μετακινηθεί 230 χιλιόμετρα απ’ τον τόπο κατοικίας του και τον τόπο όπου πραγματικά έχει τα βοσκοτόπια του, προκειμένου να πληρώσει 15 ευρώ στον Δήμο που η «τεχνική λύση» τον είχε…πετάξει!
Οι καταγγελίες που φτάνουν στην Ένωση Αγρινίου από αγανακτισμένους κτηνοτρόφους που ναι μεν ενημερώθηκαν ότι μέχρι 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρώσουν, αλλά κανείς δεν τους λέει που πρέπει να απευθυνθούν, είναι δεκάδες καθημερινά. Σημειώνουμε, ότι οι αρμόδιοι φρόντισαν να μην εμφανίζεται στη δήλωση ΟΣΔΕ το που έχει ενταχθεί ο κάθε παραγωγός, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι φορείς (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων) να κατευθύνουν τους παραγωγούς.
Την ίδια στιγμή, τα ΚΕΠ δηλώνουν άγνοια για το θέμα, ενώ στις υπηρεσίες των Δήμων δεν υπάρχει, ασφαλώς, εικόνα παρά μόνο για τους κτηνοτρόφους τα βοσκοτόπια των οποίων, πραγματικά ή εικονικά, εμφανίζονται στα δικά τους αρχεία.
Όσο για τις περιφέρειες, μόνο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έδειξε ευαισθησία και θέλησε να υποστηρίξει τους παραγωγούς, ανεβάζοντας στην ιστοσελίδα της ειδική εφαρμογή, με την οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι, αφού συμπληρώσουν το ΑΦΜ τους να δουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών που τους έχουν κατανεμηθεί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο: www.agrocapital.gr