μελ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι επειδή δεν βρίσκουν ζάχαρη για να κάνουν μελισσοτροφή. Επίσης και η υψηλή τιμή πετρελαίου έχει αυξήσει το κόστος στις μετακινήσεις των κυψελών.

 

Η ορθή μελισσοκομική πρακτική ορίζει ότι τουλάχιστον 1,5 μήνα πριν την συγκομιδή σταματά η τεχνική τροφοδοσία με μελισσοτροφή. Οι βασικές εποχές που ταΐζουν τις μέλισσες είναι ο χειμώνας και η άνοιξη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Αξιώτης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Εύβοιας, «τάισμα με μελισσοτροφή γίνεται την άνοιξη για διέγερση της βασίλισσας για την αύξηση του πληθυσμού της κυψέλης. Επίσης τον χειμώνα που κλείνουμε τα μελίσσια μέσα λόγω του ψύχους πρέπει να τους παρέχουμε μελισσοτροφή. Δηλαδή στις περιόδους που δεν υπάρχει νεκταροέκκριση χρησιμοποιούμε τις μελισσοτροφές. Η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί αλλά υπάρχουν και ελλείψεις στην αγορά. Εισαγωγή ζάχαρης όμως δεν κάνουμε ούτε από την Ουκρανία ούτε από τη Ρωσία, οπότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Επίσης στην Εύβοια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα δάση με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ακολουθούν. Έτσι οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τις κυψέλες τους πολλά χιλιόμετρα και έχουμε αύξηση του κόστους. Με αυτή την αύξηση του κόστους η τιμή παραγωγού στο μέλι θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 15 - 17 ευρώ το κιλό για να έχει κάποιο εισόδημα ο μελισσοκόμος. Από την άλλη έχουμε εισαγόμενα μέλια που έχουν τιμή στο ράφι στα 7 ευρώ το κιλό, τιμή που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts