Αύξηση των εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών σε μια δεκαετία προβλέπει σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αύξηση θα αφορά την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία και αναμένεται να έχει ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2%. Παρόλα αυτά στη διεθνή αγορά θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες που παράγουν ελιές με χαμηλό κόστος.
Οι τρίτες χώρες που παράγουν επιτραπέζιες ελιές θα αυξήσουν τις ποσότητες παραγωγής τους την επόμενη δεκαετία. Μιλάμε για Αίγυπτο, Αλγερία και Τουρκία, που έχουν χαμηλό κόστος καλλιέργειας και εργατικών. Αυτό αναμένεται να φέρει πίεση των τιμών παραγωγού και μεγάλο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές. Οι συγκεκριμένες χώρες παράγουν μαύρες ελιές (που ανταγωνίζονται κυρίως τις ελληνικές Καλαμών).
Η αύξηση των εξαγωγών από Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία θα οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης στις χώρες της ΕΕ που δεν παράγουν ελιές, στις οποίες αναμένεται το 2031 να φτάσει η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση τα 1,2 κιλά. Οφέλη στην υγεία και θετική εικόνα για τη μεσογειακή κουζίνα αποτελούν τους βασικούς λόγους της αναμενόμενης αύξησης της κατανάλωσης.
Από την άλλη η Ιταλία αναμένεται να μειώσει τις εισαγωγές ελιών (από 71.600 τόνους το 2020 σε περίπου 54.000 τόνους το 2031).
Αύξηση των εξαγωγών επιτραπέζιων ελιών αναμένεται να έχουμε επίσης από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Η Πορτογαλία θα αποτελέσει στο μέλλον δυνατό παίκτη στις εξαγωγές ελιών λόγω της πρόσβασης που θα έχει στην αγορά της Βραζιλίας τα επόμενα χρόνια.
Όμως αν και προβλέπεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία η έκταση καλλιέργειας επιτραπέζιων ελιών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, μείωση θα έχουμε στην Ελλάδα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις τιμές των παραγωγών και το κόστος άρδευσης.
Προέλευση του άρθρου:https://www.agrotypos.gr