Με θετικό πρόσημο έκλεισε για ακόμα μια χρονιά η καλλιεργητική περίοδος στο αβοκάντο, καθώς η εσωτερική ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από το 2018, οι καλές ποιότητες (Fuerte και Hass) έπιασαν για αρκετά μεγάλο διάστημα το 1,80 – 1,90 ευρώ/κιλό, ικανοποιώντας τους καλλιεργητές των Χανίων.
Μελανό σημείο αποτέλεσε η παρουσία τουρκικών αβοκάντο στις λαχαναγορές που υποχρέωσε ορισμένους παραγωγούς να δώσουν το προϊόν τους ακόμα και έναν μήνα αργότερα από την έναρξη της συγκομιδής. Επίσης, οι καλλιεργητές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη των νέων δέντρων της όψιμης ποικιλίας Lamb Hass που δεν απέδωσε, όπως είπαν, τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγχώρια παραγωγή φέτος ήταν αυξημένη, φθάνοντας ακόμα και τους 7. 000 τόνους.
Προβληματίζουν τα καιρικά φαινόμενα
Στα προβλήματα της φετινής χρονιάς αναφέρθηκε ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών – Αβοκάντο «Κορμός», Ευτ. Τρικουνάκης: «Αυτό που θα ήθελα να πω ως γενικότερο πρόβλημα είναι ότι παρά την αλματώδη αύξηση των καλλιεργειών τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί. Ίσως, λοιπόν, κάνουμε λάθος κινήσεις σε επίπεδο άρδευσης, επιλογής χωραφιού κ.λπ. Σημαντικό είναι το πρόβλημα με τα τουρκικά αβοκάντο που έχουν εμφανιστεί στις λαχαναγορές».
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Αγροτ. Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρ. Βλαζάκης: «Προσωπικά, είδα αβοκάντο από την Τουρκία στη λαχανογορά της Θεσσαλονίκης με τιμές 1,10 – 1,20 ευρώ κιλό. Εκτιμώ, πάντως, ότι προς το παρόν και για την επόμενη πενταετία τα χανιώτικα αβοκάντο δεν διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από αυτή την κατάσταση».
Ο κ. Βλαζάκης αναφέρθηκε και σε καταστροφές που έγιναν φέτος σε δέντρα του Ν. Χανίων από πλημμύρες: «Ένα σημαντικό μέρος του κάμπου επλήγη όταν φούσκωσε ο ποταμός Κερίτης, με αποτέλεσμα να ξεραθούν χιλιάδες δέντρα. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, γιατί δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ο καιρός και το κλίμα»
Διαβάστε τη συνέχεια στο ypaithros.gr