Δεν δόθηκαν κίνητρα στις κτηνοτροφικές μονάδες τα τελευταία χρόνια, για να ενισχύσουν τα κοπάδια τους. Αντιθέτως αφαιρέθηκαν πόροι με περικοπές επιδοτήσεων, εξισωτικών κ.λπ. Όλο αυτό, υπάρχουν ήδη φόβοι πως θα έχει επίπτωση και στη μεταποίηση.

 

Στα κόκκινα έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες ο κλάδος της κτηνοτροφίας και ειδικότερα εκείνος της αιγοπροβατροφίας, από τον οποίο εξαρτάται και η παραγωγή Φέτας της χώρας και πολλές εξαγωγές. Από το 2015 έως και το 2019 οι αιγοπροβατρόφοι λάμβαναν εξευτελιστικές τιμές για το προϊόν, το οποίο συνάμα σε πολλές περιπτώσεις, έμενε στα αζήτητα. Με την αυστηροποίηση των ελέγχων (νόμος Βορίδη), την αύξηση των τιμών διεθνώς στο γάλα και τώρα την απειλή επισιτιστικής κρίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση έχει περιπλακεί ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στην επιφάνεια οι δομικές αδυναμίες του συστήματος, που όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν σε μείωση των κοπαδιών και εν τέλει της παραγωγής.

Προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι και ο ιδιοκτήτης - διευθυντής της εταιρείας Ολυμπία Φέτα από το Καπελέτο Ηλείας, κ. Γιάννης Λιανάκης τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ήδη υπάρχει δυσκολία στους τυροκόμους και γενικά στη μεταποίηση να βρουν πρώτη ύλη. Αυτό οφείλεται στις πολιτικές... κάποιων πριν από λίγα χρόνια, οι οποίες οδήγησαν τους κτηνοτρόφους στο... μη παρέκει και στη μείωση των κοπαδιών. Όταν λίγα χρόνια πριν ο κτηνοτρόφος πληρώνονταν το πρόβειο γάλα μόλις 65 λεπτά το κιλό και το κατσικίσιο πολύ χαμηλότερα, ήταν φυσικό και επόμενο να εγκαταλείψει το επάγγελμα. Αυτό γίνεται και τώρα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts