Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως αγροτών, στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, αναφέρεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής» 9 Ιουνίου και στην δημοσιογράφο Αντιγόνη Ζούντα, ενώ δίνει το “στίγμα” της επόμενη ημέρας, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται ότι ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκεται η δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας για τους αγρότες, ενώ ήδη σε συνεργασία με την ΕΤΕπ προωθείται η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων με χαμηλά επιδοτούμενα επιτόκια, καθώς και η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου για την εκπροσώπηση των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Δίνει έμφαση στις παρεμβάσεις που έγιναν για τη στήριξη των αγροτών στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, αναφέρεται στη σχέση ποιοτικών προϊόντων – μείωσης του κόστους παραγωγής, στη σημασία της επανεκκίνησης του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς και στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και τώρα δείχνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, ενόψει της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μετά το 2020, αναφέρεται στη βασική στρατηγική της χώρας, που εδράζεται στη σύναψη συμμαχιών, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών από τον “στραγγαλισμό”, σε επίπεδο πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

* Αναφέρετε συχνά ότι ο αγρότης βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης, θέτοντας σε θέση-κλειδί τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και σε πολιτικό επίπεδο, για τη σημασία της προστασίας των μικρών και μεσαίων αγροτών. Με ποιο τρόπο και με ποιες πολιτικές στηρίζετε τις θέσεις αυτές; Υπήρξαν τελικά κοινωνικά μέτρα από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης για τη στήριξη του μικρομεσαίου αγρότη;

Για να απαντηθεί ορθά το ερώτημά σας, θα πρέπει πρώτα να κατανοηθεί η κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο αγρότης το 2015, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Σύμφωνα με τον νόμο 4172 του 2013, προβλεπόταν φορολόγηση του συνόλου των εισοδημάτων του, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων, από το πρώτο ευρώ. Επίσης, η σύνταξη έβαινε μειούμενη, σύμφωνα με τον νόμο 3863 του 2010, καθώς η βασική παροχή μηδενιζόταν κλιμακωτά έως το 2026. Σα να μην έφταναν αυτά, οι επιδοτήσεις βρίσκονταν υπό την απειλή των κατασχέσεων.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο agro24.gr

Recommended Posts