Τέταρτη εβδομάδα συγκράτησης της πτωτικής τάσης των τιμών για τα σιτηρά διανύει η Φότζια, με τη συνεδρίαση της Τετάρτης 7 Ιουνίου να διατηρεί την τιμή για το σκληρό σιτάρι στην περιοχή των 345 ευρώ ο τόνος.
Οι τιμές στη νέα λίστα της Φότζια για τα ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιμή αποθήκης εμπόρου διαπραγματεύονται στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5% η τιμή αποθήκης εμπόρου κυμαίνεται στα 330-335 ευρώ ο τόνος.
Στην εγχώρια αγορά σκληρού σίτου πιέζονται κάτω από τα 290 ευρώ ο τόνος τα ελληνικά FOB, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διάθεση πώλησης από τους εξαγωγείς για τα αποθέματα. Σχετικά με τη νέα σοδειά ακούγονται τα 280 ευρώ ο τόνος παραδοτέο σε μύλο για σωστές ποιότητες, κάτι που μεταφράζεται σε τιμή παραγωγού κοντά στα 24 λεπτά για σιτάρια με μέτριες προς χαμηλές πρωτεΐνες. Σε λίγο ξεκινάει και ο αλωνισμός στην Ιταλία, όπου και εκεί αναμένονται προβλήματα με τις πρωτεΐνες, οι οποίες λογικά θα κινηθούν σε μέτριες προς χαμηλές μετρήσεις, ενώ ερωτηματικό παραμένουν και τα υαλώδη έπειτα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.
Την ίδια στιγμή ακόμα και η ξηρασία στην Ισπανία, που πράγματι αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις, δεν βοηθά τις τιμές, με Ισπανούς εισαγωγείς πριν λίγες ημέρες να προτείνουν επίπεδα τιμών στα 295 ευρώ ο τόνος, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση από τους εγχώριους μεσίτες, με αποτέλεσμα οι τιμές και στις προσφορές των Ισπανών να κινούνται προς τα 280 ευρώ. Έτσι, με τα μαλακά σιτάρια σε ελεύθερη πτώση και την παραγωγή του σκληρού μάλλον άφθονη αν και προβληματική, το μόνο πράγμα που θα μπορούσε την τάση στην αγορά θα ήταν κάποια κακή είδηση από τον Καναδά, που προς το παρόν δεν υπάρχει.
Αντιθέτως, ένας παράγοντας που θα μπορούσε εύκολα να πιέσει και άλλο τις τιμές, είναι ο δείκτης τιμών μεταφορών Baltic Dry Index ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, στην σκιά της υποχώρησης της τιμής πετρελαίου, έγραψε απώλειες της τάξης του 24,6%. Σε περίπτωση που διατηρηθεί λοιπόν κάτω από τις 1.000 μονάδες και μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε και ο Καναδάς αναμένει μια παραγωγή κοντά στους 6 εκατ. τόνους με βάση τις σπορές που έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη, τότε διευκολύνονται οι ανταγωνιστικές εισαγωγές από τον Καναδά.
Προέλευση άρθρου: https://www.agronews.gr