Τεχνικό δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
Από παρατηρήσεις διαπιστώθηκε ότι στις πρώιμες περιοχές των Ν. Μαγνησίας και Λάρισας ολοκληρώθηκε ο σχηματισμός του καρπού στην αμυγδαλιά. Στις όψιμες συνεχίζεται η πτώση των πετάλων και ο σχηματισμός των μικρών καρπών.
Ευρύτομο Αμυγδαλιάς
Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.
Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας. Συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στα Κανάλια Καλαμάκι, Καστρί, Αμυγδαλή, Νίκαια Ν. Λάρισας και η έναρξη της εξόδου του ευρυτόμου στο Συκούριο του Ν. Λάρισας στις 11 Απριλίου (με 1-2 άτομα/κλωβό) και στον Αμπελώνα του Ν. Λάρισας ( με 1-2 άτομα /κλωβό) στις 11 Απριλίου.
Συστάσεις: Να γίνει έναρξη των ψεκασμών στο Συκούριο , στον Αμπελώνα του Ν. Λάρισας, επίσης στο Ν. Καρδίτσας και στο Ν. Φθιώτιδας. Να συνεχισθούν οι ψεκασμοί στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας και στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας για την καταπολέμηση του ευρυτόμου της Αμυγδαλιάς.
Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου.
Δεν ψεκάζουμε τις ημέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης καθώς και ώρες της ημέρας με συννεφιά, γιατί δεν έχουμε έξοδο του εντόμου.
Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα: Εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την Αμυγδαλιά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.neapaseges.gr