harbour-limani

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας από τους υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το “ξεκλείδωμα” επιπλέον χρημάτων

για την ενίσχυση της αλιείας που πλήττεται σφοδρότατα από τα έκτακτα μέτρα κατά της πανδημίας (κλείσιμο εστιατορίων, έλλειψη ζήτησης από ξένες χώρες κ.ά.).

Λίγο μετά την ανακοίνωση της τηλεδιάσκεψης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, η Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας, μαθαίνοντας ότι όλη η διαδικασία πιθανότατα θα “τρέξει” μέσα από τις υπηρεσίες διαχείρισης του Επιχειρησιακού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, ζήτησε με επιστολή της να παρακαμφθεί η «χρονοβόρα διαδικασία ενίσχυσης μέσω σύνταξης φακέλου δικαιούχων στο ΕΠΑΛΘ».

Προσθέτει ότι «η ενίσχυση των αλιέων μέσω του ΕΠΑΛΘ στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται», διότι «η έλλειψη προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΛθ και η χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ένταξης στο ΕΠΑΛΘ των δικαιούχων θα επιφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει: «Στο πλαίσιο της διαρκούς στήριξης των αλιέων και των μονάδων υδατοκαλλιέργειας που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Απριλίου τηλεδιάσκεψη με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενεργοποίησης και αξιοποίησης υποστηρικτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020).

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των μέτρων που δύνανται να ενεργοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο της πρότασης τροποποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού 508 που διέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας.

Η συγκεκριμένη αλλαγή του κανονισμού επιτρέπει την αξιοποίηση ενός επιπλέον εργαλείου για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας και των αλιέων, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας και απλοποίησης των διαδικασιών παροχής της απαιτούμενης στήριξης.

Επισημαίνεται ότι με τα μέτρα αυτά προστίθενται ακόμα 100 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης από τον COVID 19.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Βορίδης έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση των μέτρων, προκειμένου να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στις επιχειρήσεις και τους αλιείς.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επιπλέον, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Σκρέκας, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.»

Η επιστολή της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της επιστολής μας από της 16/03/2020 με αρ. πρωτ.136 θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία των παράκτιων αλιέων σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωναϊού στα εισοδήματά τους. Όπως σας είχαμε αναφέρει, από τις 14/03/2020 που ξεκίνησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έχει περιέλθει ο κλάδος μας σε απόγνωση.

Ειδικότερα η κατάρρευση της λιανικής αγοραστικής ζήτησης λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων, η απώλεια της τουριστικής περιόδου, το κλείσιμο των χώρων εστίασης και ο αποκλεισμός των αγορών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κίνας (οι οποίες αποτελούν βασικό προορισμό συγκεκριμένων αλιευμάτων όπως οστράκων, ολοθούριων, ξιφία, τούνας κ.α), έχουν πλέον φέρει σε απόγνωση τους παράκτιους αλιείς.

Αφενός η ανάρτηση στις 07/04/2020 ανακοίνωσης της ΕΕ περί της επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κοινοβούλιο της τροποποίησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άμεσα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά δημόσια κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του Κορωναιού και αφετέρου η ετήσια έναρξη της διαδικασίας προχρηματοδότησης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) που αποφασίστηκε στις 30 Μαρτίου και κατέβαλε ένα ποσό ύψους έως 160,3 εκατ. ευρώ επιτρέποντας στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια για να επιταχύνουν τις επενδύσεις ως απάντηση στην επιδημία του Κορωναιού και να διευκολύνουν την κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από την κρίση στους τομείς της

αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σας ανοίγει τον δρόμο για την άμεση υιοθέτηση δράσεων για την ενίσχυση των αλιέων.

Κύριε Υπουργέ,

Με ικανοποίηση σήμερα διαβάσαμε δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ το οποίο αναφέρει ότι δώσατε εντολή μέσω τηλεδιάσκεψης στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση των μέτρων, προκειμένου να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στις επιχειρήσεις και τους αλιείς.

Περιμένουμε όμως και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ να κινήσουν τις διαδικασίες χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, ώστε η στήριξη και η οικονομική ενίσχυση των παράκτιων να είναι άμεση με κατεπείγουσες, δίκαιες διαδικασίες οι οποίες να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών μας. Αυτό προϋποθέτει να παρακάμψετε την χρονοβόρα διαδικασία ενίσχυσης μέσω σύνταξης φακέλου δικαιούχων στο ΕΠΑΛΘ. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, μέρα με την μέρα η δυσκολία μεγαλώνει και ήδη πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους. Η ενίσχυση των αλιέων μέσω του ΕΠΑΛΘ στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται.

Η έλλειψη προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑΛθ και η χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ένταξης στο ΕΠΑΛΘ των δικαιούχων θα επιφέρουν μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί συνάδελφοι απομακρυσμένων περιοχών και ακριτικών νησιών δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και τεχνολογία…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts