Σε ποιο βαθμό η στρατηγική προσέγγιση του Γεωργικού Συστήματος Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS) συμβάλλει στην επίτευξη του Διατομεακού Στόχου του εκσυγχρονισμού της ΚΓΠ;

 

Μια νέα Θεματική Ομάδα Εργασίας για το AKIS στοχεύει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με ένα νέο σύνολο μη δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Το European Evaluation Helpdesk for the Common Agricultural Policy (CAP) διοργάνωσε μια νέα Θεματική Ομάδα Εργασίας για το Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας (AKIS), στην οποία διάφοροι ενδιαφερόμενοι διερευνούν το εύρος των απαραίτητων αξιολογήσεων στη νέα προγραμματική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από τις διαχειριστικές αρχές, τα δίκτυα της ΚΓΠ, τη ΓΔ Γεωργίας, ερευνητές, συμβούλους, αξιολογητές, αγρότες και ΜΚΟ.

Περίπου 50 από αυτούς τους εμπειρογνώμονες συμμετείχαν στις τρεις πρώτες συναντήσεις και συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν βασικά στοιχεία αξιολόγησης, όπως πιθανές ερωτήσεις αξιολόγησης, παράγοντες επιτυχίας, δείκτες και δεδομένα που συνιστώνται στα κράτη μέλη κατά την αξιολόγηση της στρατηγικής προσέγγισης AKIS, η οποία αναφέρεται στον συνδυασμό των παρεμβάσεων AKIS.

Παρόλο που έχει μακρά ιστορία, το AKIS εισήλθε στην ΚΓΠ μόνο για πρώτη φορά την προγραμματική περίοδο 2023-2027: Τα κράτη μέλη περιγράφουν πλέον τη στρατηγική προσέγγιση για το AKIS στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ. Αυτό θα παράσχει μια σταθερή βάση για τη διενέργεια σχετικών αξιολογήσεων στο μέλλον. Το AKIS είναι στην πραγματικότητα ένα από τα υποχρεωτικά στοιχεία των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΓΠ προς αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση μπορεί να καταδείξει πώς η στρατηγική προσέγγιση AKIS συμβάλλει στον εγκάρσιο στόχο του εκσυγχρονισμού, αξιολογώντας στοιχεία όπως ο σχεδιασμός της στρατηγικής προσέγγισης AKIS, η εφαρμογή, οι ροές γνώσης και οι δεσμοί μεταξύ έρευνας και πρακτικής, οι συμβουλές σε αγρότες και η διασύνδεση συμβούλων. Οι αξιολογήσεις ενδέχεται επίσης να εξετάζουν τη συμβολή της στρατηγικής προσέγγισης AKIS στους άλλους εννέα ειδικούς στόχους της ΚΓΠ, όπου απαιτείται.

Η ομάδα συζήτησε πιθανές προσεγγίσεις αξιολόγησης για τη στρατηγική προσέγγιση AKIS και εντόπισε ότι η θεωρία της αλλαγής είναι από τις καταλληλότερες δεδομένης της ποικίλης δομής σε κάθε κράτος μέλος, από εμπλεκόμενους φορείς έως διαφορετικά επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να αφορά την ανάλυση της οργανωτικής δομής του AKIS και να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, η έρευνα και τα εθνικά δίκτυα της ΚΓΠ συνεργάζονται για την παροχή συμβουλών, ροών γνώσης και υπηρεσιών υποστήριξης καινοτομίας. Προτάθηκαν επίσης αρκετές μέθοδοι και εργαλεία που ταιριάζουν επαρκώς στο σκοπό της ανάλυσης συστήματος, της ανασκόπησης της θεωρίας της αλλαγής και της συλλογικής μάθησης.

Το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας θα είναι η μη δεσμευτική μεθοδολογική καθοδήγηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη για την αξιολόγηση της στρατηγικής προσέγγισης AKIS στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ. Κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης τον Οκτώβριο του 2022, είχαν ήδη συζητηθεί σχέδια κατευθυντήριων γραμμών με διάφορους ενδιαφερόμενους και, βάσει των σχολίων τους, επί του παρόντος βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Τις επόμενες εβδομάδες, οι τελικές κατευθυντήριες γραμμές θα δημοσιευτούν και θα παρέχουν ορισμένες συστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση του AKIS στα κράτη μέλη.

Οι αξιολογήσεις σε κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της λογικής παρέμβασης του στρατηγικού σχεδίου ΚΓΠ και στον τρόπο οργάνωσης αυτών των συστημάτων. Ως εκ τούτου, οι διαχειριστικές αρχές και οι αξιολογητές θα βρουν έμπνευση στις κατευθυντήριες γραμμές όταν σχεδιάζουν τις αξιολογήσεις τους για τη στρατηγική προσέγγιση του AKIS.

Προέλευση άρθρου: https://www.etheas.gr

Recommended Posts