Σε κερδοφόρο προϋπολογισμό – πρόκληση για το 2020 επιδίδεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός συνιστά πρόκληση για τους αγρότες πολλών περιοχών της χώρας, οι οποίοι, όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ζημιές που είχαν στις εκμεταλλεύσεις τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει γνώση ούτε του ποσοστού (εκτίμηση ζημιάς) με το οποίο πρόκειται αποζημιωθούν.

Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς, όπως και κάποιων ακόμα δενδρωδών με οπωροφόρα από γύρω χωριά της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Ανάβρα, το Γερακάρι, ο Αετόλογος, ο Πρινιάς κ.α.

Οι εν λόγω με τη βοήθεια της οργάνωσης αγροτών του νομού (ΕΟΑΣΝΛ), οργάνωσαν παράσταση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ζητώντας, σε πρώτη φάση εκτίμηση (!!!)  της ζημιάς που υπέστησαν πριν ένα χρόνο περίπου και συγκεκριμένα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2019, σε μια καλλιεργήσιμη έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων.

 Δύο μέρες νωρίτερα εκπρόσωποι των αγροτών από την Καβάλα διαμαρτύρονταν εντόνως στις αρμόδιες αρχές για τα χαμηλά επίπεδα αποζημιώσεων για περιπτώσεις ολικής καταστροφής στα οποία αποφάνθηκε τελικά ο Οργανισμός, μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλές ακόμα κατηγορίες πληγέντων που είτε δεν έχουν λάβει γνώση των εκτιμήσεων είτε δεν έχουν δει την πίστωση των αποζημιώσεων, μάλλον αποτελεί πρόκληση, ο επίπλαστος προϋπολογισμός για το 2020, στον οποίο προέβη η διοίκηση του Οργανισμού και τον οποίο με μεγάλη ευκολία υιοθέτησε (έκδοση ΦΕΚ) η αρμόδια δημόσια οικονομική αρχή.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ προβλέπεται κερδοφόρος καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα θα προσεγγίσουν το ποσό των 179.640.000 ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη για αποζημιώσεις και λειτουργικά έξοδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 168.240.000 ευρώ. Δηλαδή θετικό αποτέλεσμα περί τα 11,4 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην σχετική ΚΥΑ «η διοίκηση του ανωτέρω φορέα καλείται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agronews.gr

Recommended Posts