Μία πολύ σημαντική παρενέργεια της αναστολής της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, που αποφάσισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορονοϊού από τον συνωστισμό στα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, είναι και το γεγονός ότι σταματά και η ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη.

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που προσφέρουν οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να διευκολύνουν τη ρευστότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και να μπορέσουν να προμηθευτούν απρόσκοπτα γεωργικά εφόδια για τη νέα καλλιεργητική χρονιά, παρέχοντας πίστωση ίση με το 80% της κοινοτικής ενίσχυσης που δικαιούται ο κάτοχος της Κάρτας Αγρότη για το τρέχον έτος.

Όπως μας πληροφορούν οι δεκάδες δικαιούχοι ενισχύσεων και κάτοχοι Καρτών Αγρότη, αυτοί είναι οι πρώτοι που σπεύδουν κάθε χρόνο να υποβάλουν δήλωση ΟΣΔΕ, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η Κάρτα και να ανανεωθεί το πιστωτικό υπόλοιπο.

Στη συνέχεια, αφού εγκριθεί το αίτημά τους από την Τράπεζα, πάνε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων και με την Κάρτα προμηθεύονται σπόρους, λιπάσματα και γεωργικά φάρμακα για την εαρινή σπορά ή εξοφλούν τυχόν πίστωση που έχει γίνει από το κατάστημα εφοδίων από την 1η Γενάρη και μετά.

Λίγο πριν το κλείσιμο της διαδικασίας υποβολής, μερικές εκατοντάδες δικαιούχοι πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν την ενεργοποίηση της Κάρτας τους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν τα κατάφερε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα – περίπου μία εβδομάδα ήταν ανοιχτά τα πιο πολλά ΚΥΔ.

Έτσι, ή θα πρέπει να τους παρέχει πίστωση το κατάστημα γεωργικών εφοδίων από το οποίο προμηθεύονται τα υλικά για τις εαρινές σπορές ή θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη τους χρήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια το άθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts