Διαχρονικό

Αν σπείρεις εντιμότητα θα θερίσεις εμπιστοσύνη.

Αν σπείρεις καλοσύνη θα θερίσεις φίλους.

 

Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη θα θερίσεις μεγαλείο. Αν σπείρεις επιμονή θα θερίσεις νίκη. Αν σπείρεις στοχασμό θα θερίσεις αρμονία. Αν σπείρεις σκληρή δουλειά θα θερίσεις επιτυχία. Αν σπείρεις συγχώρεση θα θερίσεις συμφιλίωση. Αν σπείρεις ειλικρίνεια θα θερίσεις καλές σχέσεις. Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση. Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.

ΡΑ Ενέργειας

 Διευθετήσεις σε ένα πλήθος περιβαλλοντικών (και όχι μόνο) ζητημάτων έφερε το «νομοσχέδιο-σκούπα» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, έπειτα από προσχηματική δημόσια διαβούλευση κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το Νομοσχέδιο ονομάζεται: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

Γουρουνάκια- αμπέλια

Από το 2021 οι Γιρονδίνοι (Γάλλοι) αμπελουργοί χρησιμοποιούν επιτυχώς τα μικρόσωμα γουρουνάκι Kunekune- (παχύ & στρογγυλό» στη γλώσσα των Μαορί Ν. Ζηλανδία) για την καταπολέμηση ζιζανίων. «Το γουρουνάκι στριφογυρίζει μέσα στο αμπέλι και δεδομένου ότι είναι μικρό, δεν βλάπτει τα κλήματα. Τα μηχανήματα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Εξάλλου χάρη στο μικρό του μέγεθος, το γουρουνάκι Kunekune, δεν μπορεί να φτάσει στα τσαμπιά των σταφυλιών. Το Kunekune καθαρίζει τα πάντα! Κανένα άλλο ζώο, καμία μηχανή και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να πετύχει αυτό που κάνουν αυτά τα χοιρίδια. Και το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι τρώνε και τις ρίζες των ζιζανίων δίχως να βλάπτουν τον αμπελώνα. Είναι πολύ επιλεκτικά. Παρατηρήσαμε ότι τα γουρουνάκια τρώνε και τα νεκρά αμπελόφυλλα που πέφτουν καταγής, και έτσι μας σώνουν από τους επιβλαβείς μύκητες για τα αμπέλια. Οι ίδιοι οι αμπελουργοί δεν μπορούν να φροντίζουν όλο το χρόνο τα γουρούνια που θα χρησιμοποιούν για ζιζανιοκαθαρισμό. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με φάρμες εκτροφής, που θα εκμεταλλεύονται το χοιρινό κρέας». Ο. Ζεμπίκ. Μπορντό, Γαλλία. Figaro. agrocretanews.gr, 3/3/2023

«δόση» …φύσης

Όταν βρίσκεστε στη φύση, η διάθεσή σας βελτιώνεται. Είτε πρόκειται για περπάτημα σε ένα όμορφο δάσος, για κολύμπι στην θάλασσα ή για θαυμασμό στα φυτά και τα ζώα, η φύση προσφέρει μια ανάπαυλα από τις καθημερινές ρουτίνες και τις απαιτήσεις της αστικής ζωής. Η φύση έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Ως άνθρωποι δεν είμαστε σχεδιασμένοι να μένουμε σε τσιμεντένια κουτιά. Η φύση αλλάζει όχι μόνο τη διάθεσή, αλλά και το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα που έγινε σε νοσοκομεία & σχολεία κατέγραψε ότι, ακόμη και ένα απλό φυτό σε ένα δωμάτιο ή ένα ζωάκι, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο στρες και το άγχος. Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. www.alp.gr, 20/1/2022. (σσ Κομμάτι της φύσης είναι και ένα γατάκι, και ένα σκυλί, και 2-3 κοτούλες, & 1 γουρουνάκι, και 2-3 κουνέλια, και μερικά πρόβατα).

Ασπίδες ιώσεων

Τρόφιμα- «ασπίδες» κατά των ιώσεων. Τα πραγματικά γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς «φιλικά» βακτήρια που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν κατά 2 ημέρες τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Τα γιαούρτια με προβιοτικά (Lactobacillus casei & reuteri) βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 10/3/2023.

Γαλακτοκομικά

Η ΣΤΟΧΑΣΙΣ κατέγραψε ότι τα έσοδα από τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν το 2022. Οι τιμές παραγωγού ήταν ίδιες το 2022, ενώ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 1,6 δις€ το 2022, ενώ οι μειώσεις περίπου στο 3% ΑγροΈκφραση, 4/2/2023. (σσ με την ευρεία δημοσιότητα της αύξησης των δαπανών των γεωργών & κτηνοτρόφων, χωρίς να αυξηθεί η τιμή γάλακτος, οι βιομηχανίες αύξησαν υπέρμετρα τα έσοδα τους …)

Προέλευση άρθρου: https://emvolos.gr

Recommended Posts