κρασί, οίνος, wine, λευκός, κόκκινος

“Ισχυρό” εμπορικό όπλο στα χέρια των οινοποιών και καλλιεργητών αποτελεί η φροντίδα της ερευνητικής κοινότητας για τη διάσωση 11 ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, που απειλούνται ακόμη και με εξαφάνιση

με δύο μάλιστα εξ αυτών να διεκδικούν την ένταξή τους στη λίστα των ΠΟΠ προϊόντων της χώρας, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του διασυνοριακού έργου “VineSOS-SOS”.

“Η “συμμαχία” των οινοποιών και καλλιεργητών, σε συνδυασμό με την παρεχόμενη εκπαίδευση από την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία και διάθεση στην παγκόσμια αγορά κρασιών μοναδικής γεύσης και αρώματος και έτσι μεγάλης εμπορικής αξίας διεθνώς”, επισήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε τα σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Πρόσθεσε ότι οι ποικιλίες που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, “επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικροπεριβάλλον και παρά το γεγονός ότι δεν καλλιεργούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα να απειλούνται από μείωση ή και εξαφάνιση, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα”. Διευκρίνισε, ότι οι 11 ελληνικές ποικιλίες αμπέλου που εντοπίστηκαν, αφορούν μόλις στο 10% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης αμπέλου “όταν κάποτε το συγκεκριμένο ποσοστό ξεπερνούσε το 40%”.

Ερωτηθείς για το θέμα διασφάλισης πιστοποίησης ΠΟΠ, ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου πρόκειται να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο φάκελος για την πιστοποίηση ΠΟΠ τουλάχιστον δύο ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, αν και, όπως τόνισε, “ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες δύο ποικιλίες θα πάρουν την πολύτιμη πιστοποίηση που θα τις προσδώσει και τεράστια εμπορική σημασία”.

“Ήδη έχουν κινητοποιηθεί κρατικοί, περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, αλλά και επιστημονικά ιδρύματα και φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο που θα γίνει τέλος Μαρτίου στην Καβάλα, δήλωσε συμμετοχή πλήθος καλλιεργητών της Β. Ελλάδας”, είπε, προσθέτοντας ότι συνολικά προβλέπεται η πραγματοποίηση τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, σε περιοχές που θα επιλεγούν στο άμεσο μέλλον.

Το έργο VineSOS-SOS

Το διασυνοριακό έργο “VineSOS-SOS”, διάρκειας 24 μηνών και ύψους 1,116 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο τη διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου σε Ελλάδα και Βουλγαρία και σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, “ουσιαστικά ασχολείται με τα θέματα και τις προκλήσεις που αφορούν γενικότερα τη βιοποικιλότητα και συγκεκριμένα τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας, με ιδιαίτερο βάρος στις ποικιλίες που φύονται εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών Natura 2000”.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο agropost.gr

Recommended Posts