Η 13η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20/06/2023), στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο νησί και ειδικά στις μειονεκτικές περιοχές από τις ενισχύσεις του πρωτογενή τομέα εκφράζοντας ευχαριστίες για το έργο της Περιφέρειας Κρήτης και την αποτελεσματική συνεργασία.

Όπως δηλώνει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, που παρακολούθησε την Επιτροπή, εντός του β’ εξαμήνου 2022 προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την δράση 3.1.2 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας», για την καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία θα αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2023. Παράλληλα προχωρά ο διοικητικός έλεγχος ώστε να πραγµατοποιηθεί το ερχόµενο διάστηµα η εκκαθάριση των αιτήσεων πληρωµής του υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020. Πάντως οι υποχρεώσεις σιγά-σιγά κλείνουν στα περισσότερα προγράµµατα της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020.

Ένα σοβαρό θεμα που πρέπει να κυριαρχήσει στη νέα περίοδο είναι η διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής (ακραία καιρικά φαινόμενα). Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Κρήτη θα πρέπει να στηριχτεί μέσα από την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, που θα γίνει το 2023. Θα πρέπει να ενταχθεί στη νησιωτική πολιτική όπως γίνεται και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου. Χρειάζεται στήριξη στην ελαιοκαλλιέργεια και στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά και στην κτηνοτροφία. Η Κρήτη δεν παράγει ζωοτροφές και το μεταφορικό κόστος είναι μεγάλο για τους κτηνοτρόφους».

Recommended Posts