Με σημείο αναφοράς τη γειτνίαση, είτε στο χώρο είτε στη φιλοσοφία παραγωγής, φαίνεται πως η ελληνική κοινότητα premium έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα, που αφορά στη συστράτευση των μικρών αλλά καλά οργανωμένων παραγωγών.

Έχοντας καταγράψει τεράστια πρόοδο την τελευταία δεκαετία οι παραγωγοί που έχουν χαρακτηριστεί ως «μοντέρνα σπίτια» από το Ελαίας Καρπός, διατηρούν έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ιδέες, εμπειρίες και προβληματισμούς. «Ίσως ήρθε η ώρα, αυτή η διαπροσωπική συνεργασία να αποκτήσει έναν πιο θεσμικό ρόλο,

αφού λίγοι από εμάς διαθέτουμε το μέγεθος και σχεδόν κανείς μας την προσέγγιση παραγωγής που έχουν τα μέλη του ΣΕΒΙΤΕΛ» λέει ο Σπύρος Δαφνής, εκ του ελαιολάδου Governor από την Κέρκυρα.

∆εν εκφράζει ο ΣΕΒΙΤΕΛ την premium παραγωγή

Αφορµή γι’ αυτήν την τοποθέτηση οι κινήσεις διαµόρφωσης ενός κοινού µετώπου µικρών και µεσαίων παραγωγών ελαιολάδου που έχουν ήδη ξεκινήσει σε παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, µε στόχευση σε πρώτη φάση την προώθηση και προστασία της ταυτότητας παραδοσιακών ελαιώνων και την οικονοµική εξασφάλιση αυτών, µέσω της ενίσχυσης των τιµών.

Η νεοσύστατη Ιταλική Οµοσπονδία Ανεξάρτητων Ελαιουργών είναι ήδη µια οµάδα παραγωγών που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση και επιδιώκει να προωθήσει την κουλτούρα των µικρών και µεσαίων καλλιεργητών και των γηγενών ποικιλιών. Συγκεκριµένα, οι µικρού και µεσαίου µεγέθους αγρότες και παραγωγοί έξτρα παρθένου ελαιολάδου ενώθηκαν στην Ιταλία για να σχηµατίσουν µια νέα οµοσπονδία που  επικεντρώνεται στη διατήρηση της κουλτούρας του παραδοσιακού ελαιώνα.

Μια ανάλογη κίνηση θα είχε ενδιαφέρον και ενδεχοµένως να βοηθούσε και την ελληνική πραγµατικότητα στον χώρο της παραγωγής και εµπορίας ελαιολάδου,

αποτιµούν από την πλευρά τους Έλληνες παραγωγοί σχολιάζοντας στο Ελαίας Καρπός την εξέλιξη αυτή. Ιδιαίτερα υποστηρικτικός προς την κίνηση αυτή,

στάθηκε ο Σπύρος ∆αφνής. «Εκτιµώ ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει περάσει από το µυαλό των περισσότερων συναδέλφων µου» αναφέρει ο ίδιος, λέγοντας πως ίσως θα ήταν το επόµενο βήµα µιας γενιάς ελαιοπαραγωγών που δεν έµεινε στάσιµη την προηγούµενη δεκαετία, διεκδίκησε αγορές, έχει στο νου της την εξωστρέφεια και δεν εκφράζεται από τον ΣΕΒΙΤΕΛ.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr

 

Recommended Posts