sitari_1, στάχια

Η οικονομική ασφυξία των κτηνοτρόφων και οι αθρόες εισαγωγές από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, σε τιμές που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι Έλληνες παραγωγοί, «συνθλίβουν» το καλαμπόκι και το κριθάρι. Από την άλλη, φαίνεται να έχει κερδίσει έδαφος μέσα στο 2017 η καλλιέργεια μηδικής, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν οι προσδοκίες που… καλλιεργήθηκαν με το πρόγραμμα για τη βιολογική και την ένταξή της στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Καλαμπόκι

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κινείται αυτή την περίοδο το καλαμπόκι που βρίσκεται στις αποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι εκτάσεις που σπάρθηκαν ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το 2016 κατά 10%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσιχήτα, μειωμένες ήταν και οι στρεμματικές αποδόσεις, κατά 5%-10%, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα ο αλωνισμός να αποδώσει περίπου 20% μικρότερες ποσότητες σε σχέση με πέρσι. Έχοντας ξεκινήσει στα 15-15,5 λεπτά κατά την περίοδο του αλωνισμού, τώρα πιάνει τα 17, μέχρι και 18 λεπτά το κιλό.

Μειωμένο ενδιαφέρον, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των κτηνοτρόφων, αλλά και μειωμένη κατά 15%-20% παραγωγή διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος, σύμφωνα με τον οποίο ο συνεταιρισμός δίνει 17 λεπτά/κιλό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας η τιμή διαμορφώνεται στα 16 λεπτά φέτος. Μάλιστα, αποδίδει την καθήλωση τιμών στις πιέσεις που ασκούνται από το βουλγαρικό προϊόν που εισάγεται.

Ο ίδιος επισημαίνει πως «ό,τι κινήσεις γίνονται, γίνονται κυρίως με πιστώσεις» και συμπληρώνει πως, σε ό,τι αφορά τον συνεταιρισμό, «εμείς προσπαθούμε να τις αποφύγουμε, γιατί δεν αντέχουμε πεντάμηνες και εξάμηνες πιστώσεις. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι παίρνουν μικρότερες ποσότητες, τις οποίες πληρώνουν. Αντί να πάρουν 100 τόνους και να τους πληρώσουν σε 1-2 μήνες, παίρνουν δέκα-δέκα τόνους και τους πληρώνουν κάθε μήνα». Ο κ. Καλφούντζος εκτιμά ότι η επόμενη σπορά θα έχει μειωμένα στρέμματα, ενώ ο συνεταιρισμός θα «επιμείνει» στα 4.000-5.000 στρέμματα των μελών του.

Κριθάρι

Για μείωση στρεμμάτων και έλλειψη κτηνοτροφικού κριθαριού κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλος Αραμπατζής, ενώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τα στρέμματα που σπάρθηκαν το φθινόπωρο είναι μειωμένα ακόμα και κατά 80% στην περιοχή των Σερρών.

Τα υψηλά κοστολόγια και οι χαμηλές χρηματικές αποδόσεις είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν τους παραγωγούς από την καλλιέργεια. Η τιμή του κριθαριού που προορίζεται για ζωοτροφή διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το κιλό, με αποτέλεσμα να μην αφήνει στον παραγωγό περισσότερο από 40-50 ευρώ το στρέμμα, όταν το καλλιεργητικό κόστος ανέρχεται σε 70-80 ευρώ το στρέμμα. «Μια ικανοποιητική τιμή θα ήταν τα 20 λεπτά», μας λέει, υπογραμμίζοντας ότι οι αθρόες εισαγωγές «γονάτισαν» την τιμή για τον Έλληνα παραγωγό. «Η Βόρεια Ελλάδα κατακλύζεται από ρουμανικό και βουλγαρικό κριθάρι. Είναι αδύνατον να ανταγωνιστούμε, όταν εκεί οι παραγωγοί έχουν τουλάχιστον 80% χαμηλότερα κόστη. Σιγά-σιγά οι Έλληνες παραγωγοί βγαίνουμε από το παιχνίδι», λέει χαρακτηριστικά.

Καλές αποδόσεις (περίπου 400 κιλά/στρέμμα) αλλά καθηλωμένες τιμές επικρατούν στη Λάρισα, όπου το κριθάρι πιάνει 14 λεπτά, όσα και πέρυσι.

Ο ΘΕΣγη δίνει 16 λεπτά στα μέλη του και 15 λεπτά στα μη μέλη. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού διακρίνει μια τάση για στροφή των παραγωγών σε άλλες καλλιέργειες, κυρίως στα ψυχανθή, αναζητώντας διέξοδο από τις χαμηλές, αποθαρρυντικές τιμές –όπως τις χαρακτηρίζει– που έχει το κριθάρι τα τελευταία 2-4 χρόνια, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 14-15 λεπτά το κιλό.

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.ypaithros.gr

Recommended Posts