Η εξεύρεση συμφωνίας στην Ε.Ε, για ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ απαιτεί χρόνο και είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση πριν από την έναρξη της εφαρμογής του προϋπολογισμού 2021-2027.

Σήμερα οι ευρωβουλευτές θα προτείνουν σχέδιο που καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης έως τις 15 Ιουνίου για να αποφευχθεί η διαταραχή των δραστηριοτήτων των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εταιρειών και των οργανισμών που στηρίζονται σε κοινοτικά κονδύλια.

Αναλυτικότερα, το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού μετά το 2020 και τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης με την πρόεδρο της Επιτροπής von der Leyen και το Συμβούλιο σήμερα Τετάρτη, ενώ σχετική πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή.

Ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και την ψηφοφορία της σχετικής πρότασης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli μετά την συνάντηση της ομάδας υψηλού επιπέδου του Κοινοβουλίου για το ΠΔΠ στις 6 Μαΐου δήλωσε: «Είναι ώρα να δείξουμε θάρρος και φιλοδοξία όσον αφορά τις δράσεις που θα στηρίξει ο προϋπολογισμός της ΕΕ.

Το ΕΚ πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο στη διαδικασία αυτή μαζί με τους άλλους θεσμούς, ώστε να συνεισφέρει στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού εργαλείου για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών της Ευρώπης. Πρέπει να επιτευχθεί επειγόντως συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης και τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.»

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει σύντομα μία αναθεωρημένη πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027, που θα συνοδεύεται από ένα εργαλείο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του COVID-19, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε στις 17 Απριλίου ψήφισμα, με το οποίο ζητά «εκτενή μέτρα ανάκαμψης και τη θέσπιση Ταμείου Αλληλεγγύης για τον Κορονοϊό».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts