Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση  σχετικά με το θέμα «Υποψήφια προϊόντα Δυτικής Ελλάδας ως προτεινόμενα για αναγνώριση τύπου “ΠΓΕ” ή τύπου “ΠΟΠ” από την Ε.Ε.».

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Π.Ε. Ηλείας και σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, της 22ης Δεκεμβρίου 2020 (https://www.agro24.gr/agrotika/proionta/poia-einai-ta-proionta-gia-ta-opoia-i-perifereia-dytikis-elladas-etoimazei-fakelo), η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ετοιμάζει φάκελο αναγνώρισης προϊόντων ως «ΠΟΠ/ΠΓΕ». Σε δύο κατηγορίες χωρίστηκαν τα υποψήφια προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης και σύνταξης φακέλου αναγνώρισης ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» («ΠΓΕ») ή «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» («ΠΟΠ») από την Ευρωπαϊκή Ένωση: α) προϊόντα που θα διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα ποιότητας και για όσα αξιολογηθούν θετικά θα υποβληθούν σχετικοί φάκελοι και τα οποία είναι: Ιχθυαλιεύματα Αιτωλοακαρνανίας, Παστή λίγδα Μεσολογγίου, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, Μαλαγουζιά Αιτωλ/νίας, Κατσικάκι Ερυμάνθου, Αρνάκι Ξηρομέρου, Παστό χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, Τυρί Τσαλαφούτι Αιτωλ/νίας, β) προϊόντα για υποβολή φακέλου προς πιστοποίηση, τα οποία είναι: Πατάτα Αχαΐας και Ηλείας, Φράουλα Ηλείας, Καρπούζι Ηλείας, Χονδροελιά Αγρινίου, Ελαιόλαδο Αχαΐας, Ελαιόλαδο Ηλείας, Ελαιόλαδο Αιτωλ/νίας. Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει εδαφοκλιματολογικές συνθήκες τέτοιες, που καθιστούν τα προαναφερόμενα προϊόντα μοναδικά, χρήζει ανάγκη καταχώρησης με περισσότερα προϊόντα ο αγροδιατροφικός πλούτος της Δυτικής Ελλάδας, ως τύπου «ΠΟΠ/ΠγΕ» ή στη βάση δεδομένων «DOOR», της Ε.Ε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrocapital.gr

Recommended Posts