Εντείνεται η ανησυχία μεταξύ των εκπροσώπων του κρασιού, ενόψει μιας ευρωπαϊκής έκθεσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία θεωρεί ότι κάθε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι επιβλαβής και θα μπορούσε να θέσει μια νέα πολιτική κατεύθυνση στην Ευρώπη.

«Το να λέμε ότι το αλκοόλ γενικά, και ότι το κρασί ειδικότερα, είναι επιβλαβές σημαίνει ότι αμφισβητείται η ευρωπαϊκή τέχνη της ζωής», δήλωσε η Anne Sander, ευρωβουλευτής.

Στις 6 Δεκεμβρίου, η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (Επιτροπή Beca) πρόκειται να ψηφίσει μια έκθεση που είναι βέβαιο ότι θα ανησυχήσει την οινοποιία. Στο επίκεντρο της προσοχής, μια πρόταση στο ενδέκατο άρθρο της, η οποία υποδεικνύει, ότι «όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ και [η έκθεση] τονίζει την ανάγκη να ληφθεί αυτό υπόψη κατά τη χάραξη και την εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης του καρκίνου».

Η διατύπωση αυτή μαρτυρεί μια προσέγγιση για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία από το πρώτο ποτό. Η αντίδραση αντανακλάται σε μια πραγματική κατακραυγή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Οίνων Ονομασίας Προέλευσης (CNAOC). «Το εκλαμβάνουμε ως επίθεση στη βιομηχανία κρασιού.

Πάντα προωθούσαμε τη μέτρια κατανάλωση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Jérôme Bauer, ο πρόεδρος του CNAOC. Αντιμέτωποι με τον ισχυρισμό ότι όλη η κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή, ανεξάρτητα από την ποσότητα, ο Αλσατός οινοποιός ζητά από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «ειδικά δεδομένου ότι η βιομηχανία έχει γονατίσει μετά την κρίση της Covid (όπου η Ευρώπη έχει βοηθήσει ελάχιστα ), και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μικρή σοδειά 2021».

Μελετώντας ένα τέτοιο κείμενο «το θεωρούμε παράδοξο». Μετά την υιοθέτηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την υποστήριξή της στον τομέα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι παρόλα αυτά ώριμο να εγκρίνει έναν νόμο Évin έκδοσης 1990, αναφέρει ο Éric Tesson, διευθυντής του CNAOC, επισημαίνοντας συστηματικά ότι η έκθεση BECA καθιερώνει μια σχέση μεταξύ των όρων επιβλαβής / καταχρηστικός και κατανάλωσης αλκοόλ.

Δεν ξεχνάμε τις προτάσεις αμφισβήτησης της ψηφιακής επισήμανσης συστατικών και θερμίδων, καθώς και την επιθυμία να αυξηθεί η φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών… δεν ξεχνάμε επίσης τους κινδύνους που θα εγκυμονούσε αυτό το κείμενο για την ευρωπαϊκή πολιτική στο μέλλον, κατά της οινοβιομηχανίας. Ενώ το υπό μελέτη κείμενο δεν έχει νομοθετική κλίση, θα πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέναντι στο αντικαρκινικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τον CNAOC, να θέσει υπό αμφισβήτηση, τις μελλοντικές ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς όφελος του αμπελοοινικού τομέα.

Ο φόβος είναι κοινός στην Ισπανία και την Ιταλία. Εκφράζοντας τη λύπη της για τις «δογματικές προτάσεις για μηδενική κατανάλωση σε οποιαδήποτε μορφή αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού», η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελουργικών Περιφερειών (AREV) επιβεβαιώνει ότι «αυτή η απλοποιητική ανάλυση, η οποία εξισώνει το κρασί με δηλητήριο, θα ωθούσε και τις άλλες επιτροπές να απαγορεύσουν τις επιδοτήσεις που χορηγούνται για την αμπελοκαλλιέργεια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο:https://www.agro24.gr

Recommended Posts