Αγροτικά Κτηνοτροφικά Μελισσοκομικά και Αλιευτικά Νέα από όλη την Ελλάδα

Greekap.gr News
Υπό διερεύνηση ο τρόπος της ενίσχυσης ζωοτροφών, όλα ανοιχτά στο πετρέλαιο

Υπό διερεύνηση ο τρόπος της ενίσχυσης ζωοτροφών, όλα ανοιχτά στο πετρέλαιο

Αγροτικά Νέα 🕔November 20, 2021

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα ένας νέος µικρός κύκλος αποζηµιώσεων και πληρωµών προς αγρότες, όσο αναµένονται τις επόµενες εβδοµάδες εξελίξεις αναφορικά µε έκτακτα ειδικά µέτρα στήριξης εν είδει «µπαλωµάτων» στα διάτρητα οικονοµικά δεδοµένα επιµέρους κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο κύκλος άνοιξε µε την ανακοίνωση έκτακτης αποζηµίωσης στις επιτραπέζιες ελιές πλην της Καλαµών µε περίπου 40 ευρώ το στρέµµα, ενώ η τελευταία εξέλιξη θέλει το υπουργείο να επεξεργάζεται τρόπο για την επιδότηση του κτηνοτροφικού τοµέα.

Η επιδότηση όλων των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών µε ένα κονδύλι ύψους 25 εκατ. ευρώ το οποίο λιµνάζει και προέρχεται από το Μέτρο 14  – Ευζωία των Ζώων συνολικού προϋπολογισµού 50 εκατ. ευρώ, εξετάζεται µε πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σίµου Κεδίκογλου και αποτέλεσε αντικείµενο συζήτησης σε συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τρίτη το πρωί στο Μαξίµου.

Ειδικότερα για το κονδύλι των 25 εκατ. ευρώ για επιδότηση ζωοτροφών, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόµενο αξιοποίησης των πόρων που υπάρχουν στο Μέτρο 14 για την Ευζωία των Ζώων και τη διάθεση του 50% αυτών για την έκτακτη ενίσχυση των κτηνοτρόφων που αυτό τον καιρό αντιµετωπίζουν τεράστιο θέµα µε τις αυξήσεις στα κόστη των ζωοτροφών.

Υπενθυµίζεται ότι η έκτακτη αποζηµίωση που δόθηκε το 2020 σε αιγοπροβατοτρόφους, γύρω στα 4 ευρώ ανά ζώο, προερχόταν από ένα µέτρο ύψους 29,8 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκε σε κάτι περισσότερο από 39.000 κτηνοτρόφους.

Υπό αυτή την έννοια, αρκετοί διερωτώνται ποιος θα πρωτοπάρει από την εν λόγω ενίσχυση, αφού θεωρητικά το µέτρο αφορά όλους τους επιµέρους κλάδους της κτηνοτροφίας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις, αφού η ανάπτυξη του εν λόγω µέτρου βρίσκεται σε πρώιµο στάδιο, µε το υπουργείο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο αύξησης του προϋπολογισµού, εφόσον βρεθεί τρόπος να πειστούν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agronews.gr