Την απαλλαγή νοικιαζόμενων κτιρίων κτηνοτροφικής επιχείρησης, που δεν λειτουργεί αλλά έχουν άδεια λειτουργίας ως κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την καταβολή υπέρογκου ΕΝΦΙΑ ζητά η Ομάδα Παραγωγών της Φάρμας Δεσκάτης Γρεβενών.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα, αν τα κτίρια λειτουργούσαν, η κτηνοτροφική επιχείρηση δεν θα πλήρωνε ΕΝΦΙΑ, διότι οι εγκαταστάσεις της θα προορίζονταν για ιδία χρήση, ενώ επειδή τις νοικιάζει στα μέλη της Ομάδας Παραγωγών, υποχρεούται να πληρώσει.

Το ενοίκιο που λαμβάνει ανέρχεται στο ποσό των 2.500 ευρώ και ταυτόχρονα οφείλει να αποπληρώσει ΕΝΦΙΑ 9.000 ευρώ ανά έτος. Γίνεται κατανοητό, πως αυτά τα ποσά πρέπει να πληρωθούν είτε άμεσα είτε έμμεσα από τους ενοικιαστές κτηνοτρόφους, διαφορετικά θα πρέπει να τα ξενοικιάσουν.

Συνεχίζοντας η επιστολή της Ομάδας Παραγωγών, ζητά να επανορθωθεί η αδικία, όσον αφορά την πληρωμή ΕΝΦΙΑ όταν ενοικιάζονται κτίρια (στάβλοι), ενώ σε ιδιοχρησία δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Με ποιον τρόπο βοηθάτε την κτηνοτροφία, ζητώντας από την αγελάδα, την προβατίνα, την κότα και το γουρούνι να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, ενώ η χώρα μας δίνει τόσο συνάλλαγμα για εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο μας αναγκάζετε να εγκαταλείψουμε τον πρωτογενή τομέα και να κατεβούμε στην Αθήνα για να εργαστούμε ως σερβιτόροι».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: https://www.agro24.gr

Recommended Posts