Προέλευση-Έμβολος

Υπάρχει κίνδυνος «ελλείψεων» στην παγκόσμια αγορά τροφίμων λόγω των προβλημάτων που συνδέονται με την COVID-19 στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα,

προειδοποίησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Για τους τρεις πολυμερείς οργανισμούς που χειρίζονται θέματα υγείας, διατροφής και παγκόσμιου εμπορίου, είναι «σημαντικό» να διασφαλιστούν οι εμπορικές ανταλλαγές «ιδιαίτερα προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις» αναφέρεται στο κοινό κείμενό τους

Όπως αναφέρουν, καθώς οι χώρες προχωρούν στη λήψη μέτρων με στόχο την παύση της επιταχυνόμενης πανδημίας COVID-19, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών επιπτώσεων στον εφοδιασμό σε τρόφιμα ή για ακούσιες συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο και την επισιτιστική ασφάλεια.

Όταν ενεργούν για να προστατεύσουν την υγεία και την ευημερία των πολιτών τους, οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε μέτρα που σχετίζονται με το εμπόριο δεν διαταράσσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η παρεμπόδιση της μετακίνησης των εργαζομένων στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων και η επέκταση των καθυστερήσεων των συνόρων για τα φορτία τροφίμων, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των αλλοιώσιμων προϊόντων και την αύξηση των απορριμμάτων τροφίμων.

Οι περιορισμοί του εμπορίου τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να συνδέονται με αδικαιολόγητες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Εάν ένα τέτοιο σενάριο επρόκειτο να υλοποιηθεί, θα έπληττε την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, με ιδιαίτερα έντονες συνέπειες για τους πιο ευάλωτους και επισφαλείς πληθυσμούς.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, δημιουργώντας μια έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

Τέτοιες αντιδράσεις μπορούν να μεταβάλουν την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης τροφίμων, με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών και την αυξημένη μεταβλητότητα των τιμών.

Από προηγούμενες κρίσεις μάθαμε ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, τα ελλείμματα τροφίμων και τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να προμηθεύουν τρόφιμα για όσους έχουν ανάγκη.

Πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα εμπορικά μέτρα που αφορούν τα τρόφιμα, τα επίπεδα παραγωγής τροφίμων, την κατανάλωση και τα αποθέματα, καθώς και τις τιμές, είναι διαθέσιμα σε όλους σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό μειώνει την αβεβαιότητα και επιτρέπει στους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους εμπόρους να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο  https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts