H 8η ενημερωτική εκδήλωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική-ΚΓΠ- της περιόδου 2021-2027, έγινε στην Αλεξανδρούπολη.

Το παρών του έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα, του Γενικού Γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα και άλλων στελεχών του ΥΠΑΑΤ. Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας έδωσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, πάνω στις οποίες θα πρέπει να τρέξει η νέα ΚΓΠ, η οποία φέρνει πολλές αλλαγές.

Την ημερίδα παρακολούθησαν Αγρότες, Κτηνοτρόφοι και αρκετοί νέοι, οι οποίοι ήλθαν να ενημερωθούν για το χώρο που τους …επιτρέπει η νέα ΚΓΠ, η οποία θέλει να ενισχύσει τους νέους Αγρότες…
Δόθηκε σε όσους παρακολουθούσαν ένα ερωτηματολόγιο 18 ερωτήσεων, τις οποίες έπρεπε να απαντήσουν με τη συμβολή της νέας τεχνολογίας. Υπήρξαν παράπονα για το ότι ήθελαν να ρωτήσουν οι ίδιοι οι Αγρότες κάποια πράγματα, ενώ το διαδίκτυο στην αρχή δεν βοηθούσε και είχαμε παράπονα από τους Αγρότες

Την ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος κατάρτισης και εκπαίδευσης των Αγροτών και Κτηνοτρόφων μέσω συστήματος παροχής συμβουλών, την πρόταξη του Αγρο-διατροφικού τομέα, την καταγραφή των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας και η αξία που θα πρέπει να τα συνοδεύει-όνομα συσκευασία, τυποποίηση, αλλά και ο …μύθος της κάθε περιοχής- το δέσιμο του Γαστρονομικού τομέα, του Τουρισμού και του Πρωτογενούς τομέα, το ότι οι Αγρότες θα πρέπει να κάνουν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, κάτι που θα αναγράφεται στο προϊόν τους και θα επηρεάζει προς τα πάνω την τιμή εισπράττει στην τιμή, ανέφερε ο ΥφΥΠΑΑΤ, Κώστας Σκρέκας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Εστιάζοντας στα νέα δεδομένα:

-Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ προκαλεί πιέσεις για μείωση του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, επηρεάζοντας και τους επιμέρους προϋπολογισμούς των πολιτικών της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης και της ΚΑΠ

-Ο μειωμένος προϋπολογισμός καλείται να απαντήσει στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως είναι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, Τρομοκρατία, Κλιματική αλλαγή. Ο πρωτογενής τομέας είναι η 6η ή 7η προτεραιότητα.

Το Brexit αλλά και οι νέες προκλήσεις οδήγησαν στην πρόταση της Επιτροπής για μείωση των πόρων της ΚΑΠ συνολικά αλλά με μεγαλύτερη ένταση(-15%) στον Δεύτερο Πυλώνα, έναντι μείωσης περίπου 5% στον πρώτο πυλώνα. Η Ελλάδα ρητά διαφωνεί με την πρόταση αυτή και προσπαθεί σε συνεργασία με πολλά άλλα Κράτη –Μέλη να επιτύχει την διατήρηση του Προϋπολογισμού στα τρέχοντα επίπεδο της ΕΕ 27 αν όχι την αύξησή του για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων του αγροτικού τομέα και των αγροτικών περιοχών.

Η διαφαινόμενη μείωση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, που οδηγεί στην ανάγκη υποκατάστασης του εισοδήματος που προέρχεται από τις επιδοτήσεις, με την αύξηση των εσόδων από την πώληση προϊόντων στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Η δυνατότητα αύξησης του γεωργικού εισοδήματος μπορεί να προέλθει είτε μέσω της μείωσης του κόστους, είτε μέσω της αύξησης των εσόδων που μπορεί να προέλθει είτε μέσω της αύξησης του όγκου παραγωγής, είτε μέσω αύξησης της προστιθέμενες αξίας των γεωργικών προϊόντων.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο agropost.gr

Recommended Posts