έμβολος

Ευρεία σύσκεψη θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό να πραγματοποιηθεί μία πρώτη εκτίμηση του κόστους των καταστροφών του «Ιανού» και της απαιτούμενης δαπάνης για τις αποζημιώσεις,

όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη το πρωί θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών και η επιχορήγηση θα γίνει από το αποθεματικό της χώρας. Ήδη εκτιμητές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τα στοιχεία και από σήμερα θα ενισχυθούν τα κλιμάκιά τους.

Στόχος, όπως δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, είναι να αποζημιωθούν το γρηγορότερο, ακόμα και εντός 48ωρου από την έγκριση του αιτήματος της επιχορήγησης από το Υπ. Οικονομικών, οι πληγέντες, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των περιοχών που επλήγησαν, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Τα κύρια χαρακτηριστικά στα οποία θα κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων από τις πρόσφατες πρωτοφανείς πλημμύρες, ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μετά από τεχνική σύσκεψη που προηγήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, αιρετών των πληγεισών περιοχών, στελεχών του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης, πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν τάχιστα από το εθνικό απόθεμα. Όπως δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, τα 5 αυτά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

1) Υπάρχει απόφαση του Πρωθυπουργού να χρηματοδοτηθούν αυτές οι αποζημιώσεις από το αποθεματικό κεφάλαιο της χώρας.

2) Ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς τις τυπικές διαδικασίες, αλλά και χωρίς να παρανομήσουμε. Θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα καταβληθούν στους δικαιούχους. Επίσης, θα υπερβούμε τα στενά όρια που ορίζουν οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες ετησίως προβλέπονται στα 16 εκατ. ευρώ που καλύπτουν ζημίες εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ. Θα υπερβούμε αυτό το όριο, που σημαίνει ότι όποιες ζημιές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία θα αποζημιωθούν με την ίδια ταχύτητα με τις άλλες.

3) Απώλειες μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων, γεωργικών μηχανημάτων που και αυτό επιχειρείται σε συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο και αυτό ως κεφάλαιο θα ενταχθεί στη γενικότερη αποζημίωση.

4) Δεν θα απαιτούνται εκτιμητικά τέλη από αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τα στελέχη του ΕΛΓΑ, τα οποία περιοδεύουν με συνεργεία στην ευρύτερη περιοχή.

5) Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορούν τα συνεργεία να προβούν στις εκτιμήσεις όπου χρειάζεται, διότι έχουμε δύο κατηγορίες εκτιμήσεων, αυτές που είναι μια γενική προσέγγιση με ζημία 100% και άλλες που είναι μικρότερη η ζημία και εκεί εφαρμόζοντας τον νόμο και τον κανονισμό θα γίνονται εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ένα καιρικό φαινόμενο πρωτόγνωρο, που δημιούργησε πολλές καταστροφές με νερό 753% παραπάνω, σε σχέση με αυτό που πέφτει στην Καρδίτσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 200 χρόνια σύμφωνα με τους ειδικούς”.

Επίσης τόνισε ότι: «Ως Περιφέρεια πιστεύουμε, ότι οι αγρότες θα πρέπει να πάρουν άμεσα χρήματα, ακόμα και χθες αν γινόταν, θα διεκδικήσουμε και αυτά που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, δηλαδή μηχανήματα και ΚΟΕ για να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ζημιές των ανθρώπων, έτσι ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή και να παραμείνουν στο επάγγελμα οι αγρότες».

Η διαδικασία για τις δηλώσεις θα είναι ανοιχτή έως τις 5 Οκτωβρίου αν και ήδη έχουν γίνει το 80% των δηλώσεων όπως εκτιμά ο ΕΛΓΑ.

Τι είπε ο κ. Λυκουρέντζος μετά την επίσκεψή του στη Φθιώτιδα

Κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α., με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισκέφθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, την Π.Ε. Φθιώτιδας, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές από το φαινόμενο «Ιανός», που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στους Δήμους Λαμιεών, Μακρακώμης και Δομοκού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Θανάσης Καρακάντζας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Δημήτρη Βουρδάνου, συγκάλεσε σχετική σύσκεψη στην Π.Ε. Φθιώτιδας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέθεσαν στον κ. Λουκουρέντζο το σύνολο των καταστροφών στις εν λόγω περιοχές, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η κ. Χαρούλα Ζησίμου, Προϊσταμένη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Φθιώτιδας, ο κ. Χρήστος Λιάλιος, Προϊστάμενος στον ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας, ο κ. Αντώνης Καρανίκας, Προϊστάμενος Διοικητικού και Εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας και ο κ. Δημήτρης Ρίζος, Διευθυντής στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Λυκουρέντζος προς Λιβανό: «Ο συμψηφισμός των τελών εκτίμησης ζημιάς θα ισχύσει και για τους πληγέντες αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας»

O βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, επισκέφτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο, όπου, σύμφωνα με τον ανακοίνωσή του, είχε συνάντηση με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Παναγιώτη Παπαευθυμίου, τον επόπτη του νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Βασίλειο Φέζο και συνομίλησε με το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρει τα εξής:

«Οι κ.κ. Παπαευθυμίου και Φέζος με ενημέρωσαν διεξοδικά για τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας “Ιανός” στις παράκτιες ζώνες του νομού, και ιδιαίτερα στις καλλιέργειες καλαμποκιού, βαμβακιού, ρυζιού καθώς και στις δενδροκομικές καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts