έμβολος

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η εφαρμογή (app) για έξυπνα κινητά (smartphones) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), με την ονομασία i-AGRIC.

Το project που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πληρφορικής του Υπουργείου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκε πολλούς μήνες να παραμετροποιηθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των πολιτών με τους οποίους συνδιαλλάσσεται το ΥπΑΑΤ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και ανάλογα με την πορεία των δοκιμών γίνονται διορθώσεις και προσαρμογές. Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι να μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος την εφαρμογή δωρεάν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021.

Ο λόγος που προχώρησε το υπουργείο σε αυτή την εφαρμογή είναι ότι είδαν στη Διεύθυνση Πληροφορικής πόσο εκτεταμένη είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου στις τάξεις των αγροτών και πόσο μεγάλο ποσοστό επισκέπτεται την ιστοσελίδα του υπουργείου μέσω υπουργείου. Πάντως, παρόλο που η προσπάθεια ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ την υιοθέτησε πλήρως και την ενέταξε στην Ψηφιακή Βίβλο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται το πρώτο υπουργείο στην Ελλάδα που προσφέρει στους πολίτες εφαρμογή για έξυπνα κινητά.

Υπηρεσίες

Με την εγκατάστασή της σε ένα smartphone, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια σειρά υπηρεσιών τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και των φορέων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του application χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: αυτές στις οποίες ο τελικός χρήστης θα εισέρχεται στην εφαρμογή χωρίς ταυτοποίηση και σε αυτές με ταυτοποίηση, η οποία θα γίνεται με σύνδεση μέσω των κωδικών του TAXISNET.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να περιηγηθεί στην εφαρμογή χωρίς να κάνει ταυτοποίηση, θα μπορεί να αποκτήσει μια γενική εικόνα των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε δελτία Τύπου, ανακοινώσεις αλλά και γεωργικές προειδοποιήσεις καθώς και επιλεκτικό υλικό από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ, το οποίο και θα «ανεβαίνει» άμεσα στην εφαρμογή.

Στην άλλη περίπτωση, αυτή της σύνδεσης μέσω TAXISNET, ο χρήστης πολίτης δύναται να λαμβάνει εξατομικευμένη ενημέρωση αλλά και να περιηγηθεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τόσο του υπουργείου όσο και των φορέων του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως θα μπορεί να δέχεται μέσω ειδοποιήσεων που ο ίδιος θα επιλέγει, πληροφορίες και ανακοινώσεις για τη γεωγραφική περιοχή και τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Μια επιπλέον «τομή» που φέρνει η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η δυνατότητα που δίνει στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης αναφορικά με την πορεία της εξέλιξης των αιτημάτων του, εφόσον αυτά έχουν αποτυπωθεί στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου ή των εποπτευομένων φορέων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν αιτήματα εξυπηρέτησης για μεγάλο αριθμό διοικητικών διαδικασιών ή και θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου. Αυτά θα είναι εφικτό να συνοδεύονται από φωτογραφίες και γεωγραφική απεικόνιση της περιοχής ή του γεωγραφικού στίγματος (geolocation data) και με την αποστολή τους θα παραλαμβάνονται από τις πύλες εισόδου αιτημάτων του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, ανάλογα με το θέμα εξυπηρέτησης.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts