έμβολος

Με συμπληρωματική πληρωμή ακόμα και εντός της ημέρας, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τη μεγάλη οριζόντια μείωση στα ποσά ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται οι 650.000 αγρότες.

Να εξηγηθεί για μια ακόμη φορά ότι η οριζόντια μείωση της τάξεως του 15% και πλέον ήταν αποτέλεσμα των μεγαλύτερων κατά 35-40 εκατ. ευρώ δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, όπου έχουν παρεισφρήσει αλλότρια συμφέροντα και του «υψηλού αποθεματικού» που προβλέφθηκε για να μην μείνει κανένας απλήρωτος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, με το πρώτο να συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανονισμών και το δεύτερο να δείχνει άγνοια και κακοδιαχείριση.

Σημειωτέον ότι από το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, βλέποντας τις αστοχίες που υπήρξαν, διαβεβαίωνε το Agronews ότι μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υπάρξει και δεύτερη συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα καλύπτει τουλάχιστον το 7% από τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί, η τραγική διαχείριση που έγινε τα τελευταία 24ωρα στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ξαφνική, αδικαιολόγητη και πολύ βαριά οριζόντια μείωση στα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι.

Οι τευταίες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει τις τελευταίες ώρες μεγάλη κινητικότητα και στα πολιτικά κόμματα, καθώς οι βουλευτές και τα κλιμάκια των κομμάτων γίνονται αποδέκτες των έντονων αντιδράσεων που εκδηλώνονται αυτές τις ώρες από την πλευρά των αγροτών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, που αργά έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση του προβλήματος, με αποκλειστικές δηλώσεις στο Agronews, δεσμεύεται κατηγορηματικά ότι μέχρι την Τρίτη θα έχει γίνει συμπληρωματική πίστωση 7% επί του συνόλου των απαιτήσεων, έτσι ώστε να κωπάσει ο θόρυβος.

Βεβαίως, η απάντηση από την πλευρά των αγροτών είναι ότι από τους λογαριασμούς τους λείπει όχι το 7% αλλά το 15% και πλέον της προβλεπόμενης εκκαθάρισης, πράγμα που σημαίνει ότι η πληγή θα παραμείνει ανοικτή. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βορίδη, επέλεξαν να παρακρατήσουν σημαντικά ποσά, δηλαδή τουλάχιστον 15% των ενισχύσεων που ανέμενε κάθε ένας από 650.000 δικαιούχους αγρότες, προκειμένου να ικανοποιήσει, παρ’ ότι εξ αρχής ετίθεντο επ’ αμφιβόλω, 3.800 νέους δικαιούχους ειδικών ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα. Ο υποργός υπολογίζει τις πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα σε 35 εκατ. ευρώ, κάποιοι τεχνοκράτες κάνουν λόγο για πρόσθετη δαπάνη 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέχρι τώρα υπολογισμός με βάση τα χρήματα που πληρώθηκαν (περί τα 800 εκατ. ευρώ) κάνει λόγο για έλλειμμα από τους λογαριασμούς των αγροτών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι τεράστια, η παρασπονδιά που πήγε να γίνει είναι πρωτοφανής και αν τώρα δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ και των κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα υπάρξει ποτέ τάξη στην κατανομή των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τους αγρότες και μόνο για τους αγρότες.

Κινήσεις της αντιπολίτευσης
Την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για την αιφνιδιαστική περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων που αγγίζει τα όρια της κακοδιαχείρισης αναδεικνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 39 βουλευτές υπέβαλλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούν να μάθουν τόσο το λόγο της περικοπής, όσο και τις προθέσεις της ηγσίας του ΥΠΑΑΤ και των εμπλεκόμενων οργανισμών. Το πλήρες κείμενο αναφέρει:

Θέμα:«Εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του έτους 2020»

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, όπως όλοι αγρότες περίμεναν, πληρώθηκε η δεύτερη δόση της βασικής ενίσχυσης 2020 (η οποία περιλαμβάνει τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, τους νέους αγρότες).  Ενώ περίμεναν την εξόφληση της ενίσχυσής τους στη βάση των δικαιωμάτων που νόμιμα κατέχουν, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που προέβλεπαν οριζόντια περικοπή της τάξεως του 15% κατά μέσο όρο στην βασική ενίσχυση, ενόςποσού δηλαδή που ανέρχεται στα 100 εκ. € προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η πληρωμή «άλλων δικαιούχων» που προέκυψαν αφού κατάφεραν φέτος να αποκτήσουν πρόσβαση στο εθνικό απόθεμα, κυρίως μέσω βοσκοτόπων.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται σε «συντηρητικές προσεγγίσεις», ώστε να υπάρξει «ασφάλεια» στις ενισχύσεις προς τους αγρότες, δεν λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Ήδη από την πλευρά του Υπουργείου έχει αναγνωριστεί ότιένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, οφείλεται σε πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμακαι ειδικότερα στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων που έχουν γίνει από νέες εκτάσεις βοσκότοπων.    

  Όπως και να έχει το πράγμα και όποια εξήγηση προσπαθεί να δώσει το Υπουργείο για να απαλύνει τις επιπτώσεις αυτού του ανεκδιήγητου φαινομένου και της πρακτικής «κάνω κηδεία με ξένα κόλλυβα», η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλη, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι πρωτοφανής και η κυβέρνηση οφείλει κάποια στιγμή να λύσει άπαξ και δια παντός αυτό το πρόβλημα που αφορά στην ορθή διαχείριση του ΟΣΔΕ. 

Μετά το μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, η δέσμευση  του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμπληρωματική πίστωση 7% στις ενισχύσεις που έλαβαν περικομμένες οι αγρότες, δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Οι ενισχύσεις τους θα συνεχίσουν να είναι μειωμένες αφού η περικοπή αγγίζει περί το 15% και αυτό που τελικά παραμένει είναι μια τραγική διαχείριση των ενωσιακών ενισχύσεων και η αναστάτωση που έχει προκληθεί στον αγροτικό χώρο που είναι τεράστια.

 Στην εποχή της πανδημίας που οι αρνητικές επιπτώσεις που καταγράφονται στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, στο φόβο που υπάρχει για το τι θα γίνει στο μέλλον, μετά την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στην υγεία όσο και την οικονομία, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη δείγμα ανεπάρκειας και αδυναμίας, αυτό της διαχείρισης της χορήγησηςενωσιακών επιδοτήσεων προς τους δικαιούχους αγρότες.

Έτσι, όταν οι μισοί ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης από το Μέτρο 21, όταν ένας στους δέκα κτηνοτρόφους δεν έλαβε την ειδική ενίσχυση των 4 ευρώ/ζώο, όταν μόλις ένας πολύ μικρός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών εντάχθηκε στον «πράσινο τρύγο», όταν η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών έχουν μείνει εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης, όταν η πλειοψηφία των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές έχουν επίσης μείνει εκτός ενισχύσεων, ήρθε το «κερασάκι στη τούρτα» με την περικοπή κατά περίπου 15% των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγρότες από την ΚΑΠ.

Η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλη για την απόφαση του Υπουργείου και κατ’ επέκταση του ΟΠΕΚΕΠΕ «να κρατηθεί πίσω» ένα ποσό προς «όποια» χρήση, µε αποτέλεσμα να βλέπουν στην ενίσχυση τους µία οριζόντια περικοπή της τάξης του 15%, ειδικά αυτή τη δύσκολη εν μέσω πανδημίας περίοδο. Κυρίως όταν διαβάζουμε ότι η περικοπή των 100 εκ. €  ήταν αποτέλεσμα  της κατανομής του εθνικού αποθέματος για το 2020 και ειδικότερα παράτυπων απονομών δικαιωμάτων ενίσχυσης σε άτομα που δεν είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι με την απόδοση σε αυτούς δημόσιων βοσκοτόπων.

Επειδήαυτό που έγινε ισοδυναμεί με περικοπή νόμιμων δικαιωμάτων των αγροτών,

Επειδή κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια,

Επειδή είναι απαραίτητη η δέσμευση  ως προς το ποσό που είναι να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες

Επειδήεπί διακυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε ο έγκαιρος χρονοπρογραμματισμός των πληρωμών των ενισχύσεων στους αγρότες χωρίς εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση και του νέου επιτελικού κράτους, δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων που θα επηρέαζε το σύνολο των δικαιούχων και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο;
  2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση;
  3. Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στην τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίσταται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων;
  4. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση εφαρμογή του νέου ορισμού για το μόνιμο βοσκότοπο του Κανονισμού  2017/2393 (Κανονισμού OMNIBUS) με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ που θα οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά περίπου 8 εκ. στρέμματα και θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει την απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts