Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζεται θετικά από το ΥπΑΑΤ η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis.

Μάλιστα τρέχει η διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου. Μεγάλη ήταν η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστο Γεωργίου, υπεύθυνος πωλήσεων και της Ομάδας Παραγωγών του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, «υπήρχε πρόβλημα υποβαθμισμένης ποιότητας και μικροκαρπίας στα αχλάδια το 2020. Ακόμη ερευνούμε τι προξένησε το πρόβλημα μικροκαρπίας. Εκτιμώ ότι η αιτία ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδιασμό με τις υγρασίες.

Το πρόβλημα αφορούσε κυρίως την ποικιλία Κρυστάλλια, που είναι και οι μεγάλες ποσότητες αχλαδιών. Με το ξεκίνημα της συγκομιδής από αρχές Αυγούστου φάνηκε το πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν να μην είναι εμπορεύσιμες μεγάλες ποσότητες αλλά και να μειωθούν οι τιμές. Ακόμη υπήρχε πρόβλημα στην αποθήκευση του προϊόντος. Επίσης τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να υπάρχει μεγάλη διακύμανση στις αποδόσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 1 μέχρι 3 τόνους το στρέμμα. Όταν ο παραγωγός έχει απόδοση 1 τόνο το στρέμμα είναι σίγουρο ότι έχει ζημιά

Τα ποηγούμενα χρόνια είχαμε ζημιές από χαλάζια ή παγετούς, οι οποίες καλύπτονταν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Η μικροκαρπία και η υποβάθμιση ποιότητας δεν καλύπτονται από τον Οργανισμό. Αυτό που μένει για τους παραγωγούς αχλαδιών είναι οι ενισχύσεις μέσω de minimis».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts