«Η Ευρώπη ξέχασε το αγρόκτηµα στην πολιτική της «Από το  Αγρόκτηµα στο Πιάτο» σχολίασε ο υπουργός Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών Σόνι Περντιού, υποστηρίζοντας

πως µε την πολυδιαφηµισµένη ατζέντα αυτή οι Βρυξέλλες βάζουν σε κίνδυνο τις προοπτικές των αγροτικών εκµεταλλεύσεων της ηπείρου.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο αναφορικά µε τη δυναµική µιας διατλαντικής συνεργασίας, ο Αµερικανός υπουργός γεωργίας αναφέρθηκε στην αντίστοιχη πολιτική που θα εφαρµόσει η χώρα του, µε την οποία, κατά τα λεγόµενά του, «η αγροτική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 40%, όσο παράλληλα το περιβαλλοντικό αποτύπωµα θα µειωθεί κατά 50% µέχρι το 2050».

Μάλιστα, αξιολογώντας την αµερικανική ατζέντα ο ίδιος υποστήριξε πως «αυτή είναι µια στρατηγική προσπάθεια, η οποία θα µπορέσει να παρέχει στους αγρότες τα εργαλεία που χρειάζονται για να είναι επιτυχείς στις παγκόσµιες αγορές», για να συµπληρώσει πως «έχουµε επίσης συνεχή επίγνωση των αναγκών της αγροτικής βιοµηχανίας της Αµερικής, που θέλει να είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονοµικά βιώσιµη για να διατηρήσουµε τη θέση µας ως ηγέτες στην παγκόσµια προσπάθεια κάλυψης της ζήτησης».

Απαξιούν οι Ευρωπαίοι για τα αµερικανικά αγροτικά προϊόντα

 Στη συνέχεια χαρακτήρισε για ακόµα µια φορά ως προστατευτισµό την «απαξίωση των Ευρωπαίων για τα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ» και ξεκαθάρισε πως αν δεν δεχτεί η ΕΕ να ισορροπήσει το εµπορικό ισοζύγιο των αγροτικών εµπορευµάτων µε τις ΗΠΑ, διακινδυνεύει το να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο δασµολογικών «επιθέσεων». Μάλιστα συνέδεσε το µεγαλόπνοο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε µια νέα µορφή προστατευτισµού στον τοµέα των τροφίµων που µπορεί να επιβληθεί από την ΕΕ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts