ampeli_1, grape, σταφύλι

H ονομασία Ίσκα στα λατινικά, σημαίνει «ξερό ξύλο» και πράγματι αυτό είναι το σύμπτωμα της ασθένειας στα πρέμνα του αμπελιού.

Στην πράξη όμως εξελίσσεται αργά σε βάθος δεκαετίας, οπότε και οι αποδόσεις φθίνουν προοδευτικά μέχρι τη θανάτωση του πρένου αφού τα αγγεία του ξύλου σταματούν να τροφοδοτούν το υπέργειο τμήμα.

Η ασθένεια προκαλείται από ένα σύμπλεγμα παθογόνων μυκήτων και όχι μόνο από έναν, όπως συμβαίνει στις κυριότερες ασθένειες της αμπέλου. Οι παθογόνοι μύκητες αναπτύσσονται μέσα στα αγγεία τα οποία φράσσουν ενώ ελευθερώνουν και τοξίνες που προκαλούν στα φύλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα (φύλλα «τίγρεις») και στίγματα στα σταφύλια.

Σαν κυριότερα παθογόνα αναφέρονται οι μύκητες Phaeomoniella chlamydospora, Phaeocremonium aleophilum, Eutypa lata και Botryosphaeria dothidea, οι οποίοι συνυπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό και αναπτύσσονται στο ξύλο. Οι μολύνσεις στον αγρό συμβαίνουν αποκλειστικά από τις τομές κλαδέματος επάνω στις οποίες εγκαθίστανται τα σπόρια που απελευθερώνουν τα παθογόνα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι μολύνσεις που συμβαίνουν σε τομές κοντύτερα στους κύριους βραχίονες και τον κορμό των πρέμνων, γιατί όσες γίνονται πάνω σε αμολυτές απομακρύνονται στο επόμενο κλάδεμα. Οι παθογόνοι μύκητες φαίνεται ότι προχωρούν στο ξύλο 3-5 εκ. σε κάθε καλλιεργητική περίοδο. Επομένως, κάθε χρόνο νέο μόλυσμα εγκαθίσταται στις φρέσκες τομές επιταχύνοντας ουσιαστικά τον εποικισμό του ξύλου των πρέμνων.

Ορατά συμπτώματα εμφανίζονται κατά κανόνα από τον 6ο χρόνο μετά την μεταφύτευση, ωστόσο η πλήρης ξήρανση θα συμβεί σε περισσότερο από 10-15 χρόνια. Στο διάστημα αυτό η απόδοση των προσβεβλημένων πρέμνων μειώνεται σταδιακά, ενώ το μόλυσμα μεταφέρεται στα γειτονικά τους κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κλαδευμάτων. Ο προσβεβλημένος αμπελώνας εμφανίζει σποραδικά κενά φυτών τα οποία εξαπλώνονται με τον χρόνο, δυσκολεύοντας τις εργασίες, ενώ η αντικατάστασή τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agrotypos.gr

Recommended Posts