σιτάρι

Στις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησε η σπορά για την 12η χρονιά του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Η μεγάλη ελληνική εταιρεία ήταν από τις πρώτες που διαπίστωσε τα πλεονεκτήματα αυτής της καινοτόμου καλλιέργειας για όλους τους εμπλεκόμενους- την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τους αγρότες, την γεωργία, την περιφέρεια αλλά και την εγχώρια οικονομία.

Τι είναι όμως η συμβολαιακή καλλιέργεια; Στην ουσία είναι μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής, μια γεωργική καλλιέργεια η οποία στηρίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ του παραγωγού και των αγοραστών με σκοπό την παραγωγή και την πώληση επώνυμων, ποιοτικών κι ασφαλών αγροτικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή, ο αγρότης κινείται σε περιβάλλον πλήρους ασφάλειας αφού γνωρίζει εξ’ αρχής την τιμή που θα έχει το προϊόν, ενώ εξασφαλίζει ότι η παραγωγή του δεν θα μείνει αδιάθετη.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εγκαινιάστηκε από την εταιρεία το 2008 και αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στην Ελλάδα. Έκτοτε, κάθε χρόνο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100% των αναγκών της για την παραγωγή των προϊόντων της.

Στόχος της εταιρείας είναι να στηρίξει την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην απασχόληση και στην ενδυνάμωση των παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας, στους οποίους εξασφαλίζει μια σημαντική και σταθερή πηγή εισοδήματος.

Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους: από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προμηθευτεί, σωρευτικά, περισσότερους από 453.000 τόνους ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας. Η προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ έχει συμβάλλει στην απασχόληση, με 800 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Όσο για το φετινό πρόγραμμα, ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων παραγωγών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα είναι γνωστός όταν ολοκληρωθεί η σπορά, ωστόσο σύμφωνα με το όπως έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα της περυσινής σεζόν, δηλαδή περί τους 2.500 αγρότες και 150.000 στρέμματα.

Στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθούν 4 ποικιλίες κριθαριού, ενώ φέτος εισέρχεται στο πρόγραμμα σποροπαραγωγής και µία νέα ποικιλία, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των παραγωγών πλέον την περίοδο 2021/22.

Πρόγραμμα με βούλα επιστημονική και καινοτόμο DNA

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του προγράμματος είναι η διαρκής εξέλιξη της κεφαλαιακής καλλιέργειας της Αθηναϊκή Ζυθοποιίας σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα. Από το 2010 έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η δημιουργία Πειραματικών Αγρών, για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού. Σήμερα λειτουργούν 5 Πειραματικοί Αγροί.
Στους αγρούς αυτούς επιλέγονται και δοκιμάζονται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο xiromeropress.gr

Recommended Posts