Η έντονη αμφισβήτηση του αγροτικού κόσμου, η αδυναμία κεντρικής παρακολούθησης και η έλλειψη χρηματοδότησης είναι οι τρεις μεγαλύτερες «τρύπες» της φιλόδοξης προοπτικής που έθεσαν οι Βρυξέλλες,

να περιορίσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία την χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας κατά 50% και προϊόντων θρέψης κατά 20%.

Ξεκινώντας από το πιο απλό, ακόμα και αν ο «τσάρος» της Πράσινης Συμφωνίας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς έβρισκε τρόπο να συμφιλιωθεί με τους αγρότες, θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ένα γραφειοκρατικό και τεχνοκρατικό βουνό, αυτό της συλλογής και αξιολόγησης δεδομένων χρήσης προϊόντων φυτοπροστασίας στην Ευρώπη.

Υπάρχει μια «συγκλονιστική έλλειψη» δεδομένων σχετικά με τους όγκους που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος μιλώντας στο Politico, σημείωσε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να δημιουργήσει η ΕΕ μια πλήρη βάση δεδομένων. Παρόλο που νόμος της ΕΕ υποχρεώνει τους αγρότες να τηρούν λεπτομερή αρχεία τριών ετών σχετικά με τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν, το χάσμα δεδομένων της ΕΕ προέρχεται από άλλο νόμο της ΕΕ που δίνει εντολή σε κάθε κράτος μέλος να στείλει στις Βρυξέλλες φάκελο σχετικά με τις ποσότητες που χρησιμοποιούν οι αγρότες της αλλά μόνο κάθε πέντε χρόνια.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ένα στατιστικό χάος επειδή κάθε χώρα μπορεί ελεύθερα να επιλέξει σε ποιο σύμπλεγμα καλλιεργειών θα επικεντρωθεί αλλά και πότε θα διεξαγάγει την ετήσια έρευνα μέσα σε αυτό το παράθυρο πενταετίας. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν ένα ποτ πουρί δεδομένων μη συγκρίσιμων και συσχετίσιμων μεταξύ τους, τα οποία η Eurostat δεν κατάφερε να αξιοποιήσει με κάποιο τρόπο το 2015.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agronews.gr

Recommended Posts