Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη να επιτραπεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία να αποσύρουν από την αγορά ένα μέρος αλιευτικών αποθεμάτων, ροδάκινων και νεκταρινιών.

«Το μέτρο αυτό θα έχει ως στόχο την προστασία των τιμών της αγοράς που συχνά βρίσκεται κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι χαμηλές τιμές έχουν ως αποτέλεσμα πρώτον, μια «απροφύλακτη» καλλιέργεια και, δεύτερον, το κλείσιμο των μεγάλων εξαγωγικών αγορών», δηλώνει  η Επιτροπή.

Η σημερινή κατάσταση είναι παρόμοια με εκείνη του καλοκαιριού του 2014, η οποία ακολούθησε άμεσα το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς. «Το ρωσικό εμπάργκο θα προσθέσει τώρα μια σειρά φυτοϋγειονομικών μέτρων- από τον Ιούλιο του 2017- που περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά της Λευκορωσίας», λέει ο ΓΔ Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή ενέκρινε ένα μέτρο που έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο. «Οι πρόσθετες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών που θα μπορούσαν ακόμη να αφαιρεθούν, θα πρέπει να αποσκοπούν, μεταξύ των άλλων, και στη δωρεάν διανομή των προγραμμάτων», λένε οι Βρυξέλλες.

 

 

Προέλευση: www.emvolos.gr

Recommended Posts