«Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια ανάκαμψη της αγοράς κυρίως στα εσπεριδοειδή, χάρη στις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις, αλλά εκφράζεται φόβος ότι αυτή η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια,

δεδομένης της προσφοράς που έχει ήδη προγραμματιστεί και προβλήματα στην ανταπόκριση της ζήτησης με ανταγωνισμό των ελληνικών προϊόντων ακόμη και στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες αλλά και εισαγωγές στην χώρα μας»όπως επισημαίνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas.

Συνεχίζοντας αναφέρονται τα εξής: «Σημειώνεται με έμφαση ότι παρατηρούνται ήδη καθυστερήσεις στην διέλευση εμπορευμάτων προς το Ην. Βασίλειο και μετά την 1/1/21 τόσο οι καθυστερήσεις στην διαδικασία εκτελωνισμού όσο και το κόστος τελωνισμού ,δασμών εισαγωγής και μεταφοράς θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τα εξαγόμενα προς το Η.Β ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά με κίνδυνο απώλειας του μεριδίου της σ αυτήν την αγορά.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την εφετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -6,9% (36.104 τ. έναντι 38.782 τ.).

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 75.781 τ. έναντι 77.880 τ. αντίστοιχα πέρυσι».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas «Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 12 – 18/12/2020, είναι οι εξής:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο https://www.agro24.gr

Recommended Posts